Yıllardır köylülerin çimento fabrikasına karşı mücadele ettiği Deştin’de, son bir haftada yaşananlar ‘Entel Köy Efe Köye Karşı’ filmini anımsattı. Tepkilere rağmen revize edilen proje bakanlıkta.
Senaryosunu yönetmen Yüksel Aksu’nun yazdığı 2011 yapımı “Entel Köy Efe Köye Karşı” filmi, Muğla’nın bir köyünde yapılmak istenen termik santral projesine karşı çıkan çevreciler ile termik santral isteyen köylülerin karşılıklı protestolarını konu alıyor. Bölgenin çöle dönüşmesi ile sonuçlanan filmin senaryosu, yıllardır çimento fabrikası projesi ile mücadele eden Deştin’de gerçek oldu. Ancak Deştin’deki filmde roller biraz değişti. Çimento fabrikasına karşı çıkan köylüler, fabrikayı isteyenler ise “çimentocular” oldu.
HUKUK MÜCADELESİ KAZANILDI AMA…
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı 31 yıldır süren direniş, 2023 yılının eylül ayında bölge halkının hukuk zaferi ile sonuçlandı. Projeye verilen “ÇED olumlu” kararı Muğla 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilirken, 11 Ocak’ta bu karar Danıştay tarafından da onandı.
Kararın üzerinden geçen 11 ayın ardından şirket, bir kez daha girişimde bulunarak revize ettiği ÇED raporu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Revize edilen ÇED raporuna göre 4 bin 456 dönümlük orman ve tarım alanında entegre çimento fabrikası ve 6 hammadde ocağı yapılması planlanıyor. Şirketin ÇED başvurusu bugün yapılacak İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında ele alınacak.
BİR GARİP ÇİMENTO EYLEMİ: ÇEVRECİLER ‘ALMAN AJANLIĞI’ İLE SUÇLANDI
Bu süreçte geçmiş yıllardan farklı olarak bir gelişme daha yaşandı. Uzun yıllardır bölgede mücadele yürüten Deştin Çevre Platformu’na karşı bir araya gelen bir grup, “Çimento fabrikası istiyoruz” yazılı pankart açarak, basın açıklaması yaptı. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan grup, platform üyelerini yerli sermayeye karşı “Alman vakıflarına ajanlık” yapmakla suçladı. “Gavur ajanları köyümüzü terk et” sloganları atılan eylemde, Deştin Çevre Platformu’nun sözcülüğünü yapan ve geçtiğimiz aylarda yerel gazeteler tarafından benzer şekilde suçlanan Haluk Özsoy hedef alındı.
İşsizlikten dem vurulan eylemde, “Bu ekonomik ve işsizlik şartlarında bizim bu fabrikaya karşı çıkmamız akılla izah edilemez o yüzden biz Deştin köylüleri olarak bu yatırımın buraya yapılmasını destekliyoruz” denildi. Bu sözler filmde çevrecileri hedef alan “Siz burada casusluk, anarşistlik, bölücülük yapacaksanız diye biz köycek acımızdan ölelim mi?” repliğini hatırlattı.