Arjantin: Bugüne kadar, Arjantin çeşitli pazarlara yaptığı sevkiyatların neredeyse tamamını tamamladı ve geçen yıla göre yaklaşık yüzde 12 daha yüksek olan hacmi taşıdı. (31. haftaya kadar yaklaşık 200.000 tona eşdeğerdir).
Avrupa’da, Arjantin limonları, bu limanlarda iki yıllık bir aradan sonra İspanya’daki limanlardan nakliyeye devam etti ve ayrıca Rusya’ya limon tedarik etmeye devam etti.
ABD’de, Creole limon tedariki sezonu daha düşük tedariklerle kapatacak – 2021’e kıyasla yaklaşık 1.200.000 daha az kutu veya yüzde 20 azaldı.
Şili: Moralejo, “ABD pazarında ve Japonya ve Kore’nin premium fiyat pazarlarında büyük bir oyuncu olan Şili, bu sezon hacminin yüzde 30’unu etkileyen erken don nedeniyle arzını azalttı” diyor.
Güney Afrika: Bu arada Güney Afrika arzını artırmaya devam etti ve Güney Yarımküre’deki ana oyuncu olarak 31.000.000 kutu veya 450.000 ton öngördü. Güney Afrika sezonu 35-36. haftalarda bitirecek.
Fiyatlandırmaya gelince, Avrupa, düzenli bir arz nedeniyle Mayıs-Haziran aylarında “fiyat baharını” yaşadı. “Temmuz-Ağustos aylarında, Güney Afrika lojistik sorunların üstesinden gelebildiğinde aşırı limon arzı nedeniyle fiyatlar çöktü. Tüketimdeki düşüş, Ukrayna-Rusya’daki “savaş” iklimi eliyle en aza indirilmemeli” diyor Moralejo.
İleriye baktığımızda Salix, yıl boyunca kaliteli limon tedarikini sürdürmeye yardımcı olmak için ABD, Rusya, Kanada ve Balkanlar’da limon yükleri almaya devam ediyor. Ekim ayından itibaren, tekrar Kuzey Yarımküre’den limon alacak.
“Meksika çok yoğun bir kuraklıktan muzdarip, bu yüzden küçük boyutlar yaygın. Son yıllardaki donlardan sonra üretiminin toparlandığını göstermeyi henüz bitirmedi “diyor Moralejo. “İspanya, Verna’nın (yaz limonu) hacimlerini geri kazanmadığı geçen yılki gibi hacimler öngördü. Türkiye, geçtiğimiz Mart ayında yaşanan donlar nedeniyle Lamas ve Interdonatos’ta önemli üretim kayıpları yaşıyor.”
Kaynak: www.freshplaza.com