‘Kuş gribi’ söylemi yumurta fiyatlarını artırdı! Tarım Bakanlığı bile fırsatçılığa isyan etti!

İki şehirde kuş gribi vakası görülmesinin ardından fırsatçılar ‘Hastalık bütün çiftlikleri sardı yalanıyla yumurtaya zam üstüne zam yaptı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı duruma isyan ederek, “Yumurta yeterliliğimiz yüzde 115. Ama siz yüzde 45 zam yapabiliyorsunuz. Fırsatçılık tabirinin en bariz örneği budur” dedi. Sektör temsilcileri ise “Bu söylemlerden nemalanmaya çalışan kesimler var” dedi.

Kuş gribi vakalarının Türkiye’ye sıçramasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı iki ilde önlemlerini almıştı. ‘Kuş gribi’ vakasıyla birlikte yumurta fiyatlarında yüzde 45’e varan 2 zam yapıldı. Yumurta fiyatları yükselirken hem Bakan İbrahim Yumaklı’dan hem de sektörden tepki geldi.

Fırsatçılar ‘Kuş gribi’ni kullanarak peş peşe zam yaptı

Konya ve Eskişehir’deki yumurta üretimi yapan birkaç işletmede kuş gribi vakası görülmesi, fırsatçıları harekete geçirdi. “Piyasadaki tüm üretim çiftliklerinde vaka oluştu” algısı fiyatların artmasına sebep oldu.

Yumurtanın kolisi 200 lirayı, tanesi 9 lirayı geçti

Özellikle yumurta fiyatlarında son 1 ayda yükselişler gözlenmeye başladı. Öyle ki bazı marketlerde fiyatlar 200 lirayı geçti. Ancak piyasanın geneline bakıldığında 30’lu yumurtanın 130-150 lira olduğu görülüyor. Sektör temsilcileri bu algının gerçeği yansıtmadığını belirterek münferit kuş gribi vakalarının, bazı fırsatçılar tarafından fiyatları artırmak için bir bahane olarak kullanıldığını öne sürüyor. Bu tür spekülatif hareketlerin özellikle tüketici güvenini zedelediği ve piyasada gereksiz bir panik havası oluşturduğu belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Limon üreticisi mağdur olmasın karar gözden geçirilsin

Ticaret Bakanlığı son dönemde belirli bölgelerde yaşanan soğuk hava...

SETBİR Başkanı Coşkun: Süt ve et hayvancılığı desteklenmeli

Süt ve et hayvancılığın birbirine sıkı sıkıya bağlı sektörler...

Hatada Israr En Büyük Hatadır ”Limon İhracatı 2. defa durduruldu” Mehmet Mühür

GIDA DA ARZ GÜVENLİĞİ, ÜRETİMDEKİ İSTİKRAR ,TİCARETİNİN İSTİKLALİ İLE...

2024 yılı ikinci dönem hayvancılık destekleme başvuruları başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 2024 yılı ikinci...