Çukurovalı kadınların geleneksel nar ekşisi mesaisi başladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Çukurova’da kadınların dalından tek tek topladığı narlar, zahmetli bir uğraşın ardından nar ekşisi olarak sofralardaki yerini alıyor.

Türkiye’nin farklı yerlerinde yetiştirilen ürünler gibi onları ortaya çıkartan yöntemler de çeşitlilik gösterebiliyor.

NAR EKŞİSİ, SALATALARIN SULTANI

Aromasıyla özellikle salataların vazgeçilmezleri arasında yerini alan nardan elde edilen ekşi, geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kadınlar, olgunlaşan narları dalından tek tek toplayarak dilimlere ayırıyor.

NARLAR ÖNCE AYIKLANIYOR

Sopa ve kaşıkla narın tanelerini ayıklayan kadınlar, daha sonra çuvallara doldurdukları nar tanelerini ezerek suyunu çıkarıyor. Çıkan nar suyu, odun ateşiyle kazanlarda saatlerce kaynatılarak nar ekşisine dönüşüyor.

EV HANIMLARI NAR EKŞİSİNİ İMECE USULÜYLE YAPIYORLAR

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, ev hanımlarının imece usulüyle yaptıkları nar ekşisi mesaisinin başladığını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hububat fiyatında sanayici memnun, üretici şikayetçi

TMO, hububat alım fiyatını ton başına makarnalık ve ekmeklik...

Ali Ekber Yıldırım: Buğday fiyatı ve kafa karıştıran destekleme hesabı

Buğday fiyatı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri...

İktidar buğdayda düşük rakamı sessiz sedasız ‘basın açıklaması’ ile duyurdu: Çiftçiye yine hüsran

Mustafa Çakır İktidar, çiftçinin beklentisini karşılamayan buğday alım fiyatını sessiz...

Gıda denetimleri artık vatandaşın cebinde! Yeni dönem 28 Temmuz’da başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşların gıda işletmelerine...