Rize’den Erdoğan’a sitem: Gönül bağımız zedelendi

Çay üretimi sayesinde eski ekonomik krizleri çok ağır yaşamadıklarını anlatan Rizeliler, bu kez geçim derdini derinden hissediyor. Erdoğan’a seslenen Rizeliler en çok emekli maaşından şikayetçi.

AK Parti’nin en güçlü olduğu kentlerden olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize, ekonomik kriz yüzünden diğer illerde olduğu gibi geçim derdi yaşıyor. Kiraların ortalama 15 bine çıktığını söyleyen Rizeliler, emekli maaşıyla ay sonunu getirmenin ne kadar zor olduğunu anlattı.

Türkiye’de özellikle son 3 yılda derinleşen ekonomik kriz büyükşehirler kadar olmasa da Anadolu kentlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Bu kentlerden biri de AK Parti’nin kalesi olarak bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize.

Rize çayı ile zengin bir şehir. Rize’deki tarım topraklarının yüzde 90’ını oluşturan çay, yılda 3-4 kez ürün veren, hasadıyla üreticilerin ev, araba ihtiyaçlarını geçimini sağlayan bir üründü. Fakat son yıllarda yaş çaya verilen ücretin artan maliyetlere göre giderek azalması, halkın tarımdan koparak büyükşehirlerle, il ve ilçe merkezlerine göç etmesi Rize’nin bu özelliğini kaybetmesine neden oldu. Çay tarımı çoğu üretici için genellikle il dışından gelen mevsimlik işçilerle hasat edilen ek gelire dönüştü.

SEÇMENİN ERDOĞAN’LA BAĞI ZEDELENDİ

Rize bu ‘çayıyla kendi kendine yeten kent’ özelliğini kaybettikçe de ‘Rize’nin evladı’, ‘Reis’ olarak anılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bağı zedelendi. Öyle ki AK Parti 2002’den bu yana Mesut Yılmaz’ın bağımsız aday olarak seçildiği 2007 Genel Seçimleri dışında 3’te 3 yaptığı Rize’de 2023 Genel Seçimlerinde 1 vekili CHP’ye kaptırarak fire verdi, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde ise 3 belediyeyi CHP’ye kaybetti. AK Parti Rize Belediyesi’ni yüzde 54,70 ile tekrar kazansa da 2019 Yerel Seçimleri’ndeki yüzde 72,99 oy oranında yüzde 18’lik bir erime görüldü.

AK Parti’nin Rize’deki eriyişinde çay ile birlikte emekli maaşlarının düşüklüğü, küçük işletmelerin maliyetler, vergiler ve halkın alım gücünün giderek zayıflamasıyla zora girmesi de en önemli etkenlerin başında yer alıyor.

Muhalefetin güçlü bir alternatif yaratamadığından yakınan ancak iktidar siyasetçilerinin de halktan koptuğunu anlatan esnaf ve emekliler, eskiden yaşanan ekonomik krizleri çay üretimi sayesinde o kadar da ağır hissetmediklerini ancak bu kez ay sonunu getiremediklerini anlatıyorlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...