İdil Çimrin: Eski lezzet pandispanya

Herkese merhabalar. İdilika’nın Mutfağı’nda bugün, pufidik yapısıyla, sade ama enfes lezzetiyle kek fikrinin anası, pastaların olmazsa olmazı pandispanya yapmanın incelikleri var. Pandispanyayı tanımaya başlamadan önce, kek hakkında fikir sahibi olalım istiyorum.

MEYVELİ EKMEK
Kek, antik Yunan mutfağından bugünlere gelmiş son derece eski bir lezzet esasen. O dönemlerde kekin adı, yassı anlamına gelen plakous imiş. Yumurta çırparak elde edilen ilk kek, o dönemde üretilmiş. Ardından antik Romalılar döneminde kekin içine maya girmiş ve tarihte ilk defa mayalı kekler üretilmiş. Bu sebepten Orta Çağ’a kadar, bir çeşit meyveli ekmek, kek olarak kabul edilmiş. Bizim bildiğimiz kek tipi ise ancak yıllar sonra rafine şekerin bulunmasıyla mutfaklarımıza girmiş. 17’nci yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar olan sürede kekin, şimdiki formuna ulaşması için soda bile denenmiş ve her kültürün kendine göre bir kek pişirme yöntemi oluşmuş.


PANDİSPANYANIN TARİHİ
Pandispanyanın mutfaklarımıza giriş tarihi ise, kekin bulunmasından çok sonrasına rastlıyor. Pandis panis kelimeleri iki kez pişirilmiş anlamına gelir bilgisinden yola çıkarak, pandispanyanın günümüzdeki halini almasına gelen süreçte birçok çeşidinin denendiğini anlıyoruz. Pandispanyanın, bu formuna ulaşması son 100 sene içinde olmuş. Lezzetli pastalar yapabilmek için krema olduğu kadar, pandispanyanın da kalitesi, dokusu ve formu çok önemlidir. Pandispanyanın doğru ıslatılmasından sonra krema ile buluşturulması ve ardından doğru lezzet bileşenleri ile süslenmesi, nefis bir pasta yapmanın formülü. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman [email protected]. tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İYİ BİR PANDİSPANYA YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Yumurtaların oda ısısında olmaları, pandispanyanın kabarması için çok önemli.
Yumurta akı ile yumurta sarısı mutlaka ayrı ayrı çırpılmalı. Bu detay pandispanyanın kabarmasını etkileyen unsurlardan biridir.
Kek kalıbını yağlarken ya da yağlı kağıt sererken dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan birisi de, kenarını yağlamamak.
Fırını önceden ısıtmak önemli. Pandispanyayı, içi su dolu bir kabın içine yerleştirilen bir kalıpta pişirmeniz, pandispanyanın sünger gibi olmasını sağlar.
Pandispanyayı kesmeden önce soğuması gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Besin yok, taklidi çok

Bakanlığın listesi gıda güvenliğinde gelinen noktayı gözler önüne serdi....

Yedi ile ‘sarı’ kodlu sağanak yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yedi il için ‘sarı’ kodlu sağanak yağış...

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Gümrük Birliği Anlaşması revize edilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Balıkesir’de acele kamulaştırma: ‘Tarım arazileri maden şirketine peşkeş çekildi’

AYEŞGÜL KASAP Balıkesir’de tarım arazileri CVK Madencilik için ‘acele kamulaştırıldı.’ ‘Ekip...