Edirne’nin yerli karpuzu hasat edilerek kilosu 6 liradan satışa sunulmaya başlandı

Edirne’nin yerli karpuzu hasat edilerek kilosu 6 liradan satışa sunulmaya başlandı. Tanesi ortalama 40-50 lira civarında fiyatla satılan karpuzlar, fiyatının pahalı olmasından dolayı beklenen ilgiyi görmüyor. Üyüklütatar Köyü’nden karpuz üreticisi Ünal Dugan, bu yıl 70 ton verim elde ettiklerini söyleyerek, sattıkları fiyatın maliyeti karşılamadığını söyledi.

Edirne’nin yerli karpuzu hasat edilerek tezgaha çıktı. Kentin belirli yerlerinde traktör römorklarına yükledikleri karpuzları satmaya çalışan karpuz üreticileri, fiyatın pahalı olmasından dolayı bu yıl satışların düşük olduğunu söylüyor.

Yerli karpuz kilosu 6 liradan satışa sunulurken, kavunun kilosu ise 15 lira. Tanesi 40-50 civarında fiyatla satışa sunulan karpuzlar müşteriye pahalı geliyor.

Karpuz alan Cenk Gökçe, “Karpuzun kilosu 6 lira. Bu sezona göre pahalı biraz. Normalde kilosunu 2 liraya aldığımız zamanlar vardı. Şu anda 50 liradan aşağı karpuz alamıyoruz” dedi.

Karpuz satıcısı Rıfat Fidan, geçen yıl tanesini 20 liradan sattıkları karpuzu bu yıl 50-60 liradan sattıklarını ifade etti.

Fidan, “karpuz satıyoruz ama bu sene maliyetler yüksek olduğu için elimizden gelen bir şey yok. 6 liranın altında sattığımızda kurtarmıyor. Tüketiciye pahalı geliyor ama maliyetler yüksek. Bir karpuz ortalama 50- 60 lira tutuyor. Günde 300-400 kilo karpuz satıyoruz. Geçen sene 20 liraya sattığımız karpuzu bu sene 40-50-60 liradan satıyoruz” dedi.

Üyüklütatar Köyü’nden karpuz üreticisi Ünal Dugan, bu yıl 70 ton karpuz elde ettiklerini söyleyerek, fiyat artışlarının mazot, gübre fiyatlarının artışından kaynaklandığını söyledi.

Dugan, “Bu yıl 5 dönüm karpuz ektim. 70 ton verim elde ettik. Dün ilk defa hasadımızı yapıp halka satmak için Edirne’ye getirdik. Karpuzları bitirmeye çalışıyoruz ama vatandaşa pahalı geliyor. Geçen yıl 10 lira olan karpuz, bu sene 20 lira diyoruz pahalı geliyor. 10’ar kiloluk karpuzlara 50 lira diyorum almıyorlar. Parası olan alıyor, 30 lira dediğim karpuzu 25 liraya veriyorum. İnsanların ayağı alışsın diye elimizden gelen imkanları yapmaya çalışıyorum.

Neden bu kadar pahalı; mazot, gübre pahalı. Şu anda bir ton gübre 14 bin lira. Mazot zaten 30 lirayı buldu. Bizim sonumuz nereye gidiyor, seneye eker miyim ekmez miyim bilemem. Büyük ihtimal seneye ekemeyiz. Çünkü bunun girdisi pahalı. Karpuzun fidesi 7-8 lira. Tarlaya ekiyorsun, sulaması var gübresi var çapası var. Bunları yapmazsan karpuzu alamazsın. Bu çiftçinin emeği. Ben fazlasını değil hakkımı isterim” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...