Deprem illerinde kırsalı güçlendiren proje!

Adıyaman ve Hatay gibi depremden en çok etkilenen illerde tarımsal üretimi yeniden canlandırmayı ve kooperatifler aracılığıyla sürdürülebilir kırsal kalkınmayı desteklemem amacıyla yürütülen Kırsalda Hayata Dönüş Projesi, kapanış toplantısı ile sona erdi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ve Alman Hükümeti’nin finansal desteğiyle hayata geçirilen “Kırsalda Hayata Dönüş: Kooperatif Hareketi Aracılığıyla Kırsal Toplulukların Yeniden İnşası” projesinin kapanış etkinliği, Adıyaman’da gerçekleştirildi. Tarımsal üretimin yeniden canlandırılması ve kırsal kesimin ekonomik ve sosyal dayanıklılığının artırılması amacıyla uygulanan projede, dokuz aylık uygulama süresince özellikle kooperatifler aracılığıyla küçük ölçekli çiftçilere sağlanan destekler, kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağladı.

Deprem illerinde kırsalı güçlendiren proje!

FAO, kırsal kalkınma ve tarımsal üretime destek için sahada

Projenin kırsal kalkınma için sunduğu fırsatlar ve oluşturduğu etkilerin tartışıldığı etkinlikte konuşan FAO Türkiye Ülke Ofisi Acil Durumlar ve Dayanıklılık Portfolyo Koordinatörü Ertan Aktan, projenin FAO’nun Türkiye’deki uzun soluklu çalışmalarının bir parçası olduğunu söyledi.

“FAO olarak kırsal kalkınma ve tarımsal üretimi desteklemek için her zaman sahadayız. Projemiz ile Adıyaman ve Hatay gibi depremden en çok etkilenen bölgelerde, küçük çiftçilerin üretim kapasitelerini artırmak ve kooperatifler aracılığıyla sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlamak için önemli adımlar attık” diyen Aktan, projenin deprem sonrası iyileştirme çabaları bakımından Türk tarımına olan katkılarına ve tarımsal üretimi yeniden canlandırma tecrübelerine de değindi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören ise projenin öneminin altını çizdi:

“Asrın felaketinin üzerinden 1,5 yıl geçmiş olmasına rağmen, acının hala taze olduğunu ve bu projenin çok kıymetli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bakanlık olarak FAO ile uzun yıllardır yakın iş birliği içinde çalışıyoruz ve deprem bölgesinde de karşılıklı istişareler halinde önemli adımlar attık. Deprem bölgesindeki iyileştirme çabalarına destekleri bakımından projenin finansmanını sağlayan Almanya Hükümetine ve proje uygulamasına katkı sağlayan tüm yerel paydaşlara en içten teşekkürlerimi sunuyorum.”

“Felaketin acısını gönülden hissettik”

Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Tarım ve Gıda Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölümü Başkan Yardımcısı Thomas Huber ise, Almanya’da 5 milyondan fazla Türk’ün yaşadığını belirterek, Türkiye’de meydana gelen büyük depremlerin acısının Almanya’da da derinden hissedildiğini dile getirdi. Huber, “Bu felaketin acısını Almanya’daki milyonlarca Türk ile birlikte biz de gönülden hissettik. Alman Hükümeti olarak, Türkiye’de kırsal alanların yeniden inşasında Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO ile birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz. Bu proje, iki ülke arasındaki güçlü bağların ve dayanışmanın somut bir örneğidir” diye ekledi.

Etkinlikte Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas ve Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen, proje kapsamındaki uygulamaların illerinde yarattığı olumlu etkilerin altını çizdi. Kıyas, Adıyaman’da küçük çiftçilere verilen desteklerin büyük bir fark yarattığını ve kırsal alanda üretimin yeniden canlanmasına katkı sunduğunu belirtirken, Türkmen de Hatay’da kooperatifler aracılığıyla çiftçilerin hem üretim kapasitelerinin hem de dayanıklılıklarının arttığını vurguladı. İl müdürleri projenin sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınmaya sunduğu desteğin de altını çizdiler.

Proje süresince elde edilen sonuçlar, çiftçiler ve kooperatif temsilcileri ile yeniden paylaşıldığı etkinlikte, FAO’nun tüm dünyada başarıyla uyguladığı Uygulamalı Çiftçi Okulları modeli aracılığıyla proje kapsamında eğitim alan çiftçilerin başarı hikayeleri de anlatıldı.

Projenin sürdürülebilirliği ve elde edilen başarıların gelecekteki benzer projelere yön verme potansiyeli değerlendirilen etkinliğin kapanış konuşmalarında, projenin sürdürülebilir kırsal kalkınmaya ve tarımsal üretime özellikle deprem sonrası iyileştirme faaliyetleri penceresinden sağladığı katkıların, Türk tarım sektörüne önemli bir deneyim sağlayacağı kaydedildi.

www.gidahatti.com/haber/21805056/deprem-illerinde-kirsali-guclendiren-proje

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...