TGDF Vizyon – Eylül 2024 | Başkanın Mesajı

Değerli Dostlar,

Hepimizin malumu olduğu üzere, ülkemiz verimli toprakları ve zengin tarımsal üretim kapasitesiyle gıda ve içecek sanayinde güçlü bir konuma sahiptir. Gıda ve içecek sanayi, istihdam yaratma ve ekonomiye sağladığı yüksek katma değer ile ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde de kritik bir rol oynamaktadır.

Gıda güvenilirliği ve gıda güvencesi Türk gıda ve içecek sektörünün öncelikli odağı. Federasyon olarak gıda kalitesinin, adil rekabetin, sorumlu pazarlamanın ve çevre duyarlılığının sağlandığı, gıda güvenliği ve güvencesinin garanti altına alındığı, tüketicilerin bilinçli gıda tercihleri yapabildiği bir ortamın bütüncül ve bilimsel bir yaklaşımla oluşturulmasına yönelik çalışmalara odaklanıyoruz.

Gıdada bilgi kirliliği ile mücadele ve gıda okuryazarlığını artırmak sağlıklı bir toplum ve sürdürülebilir bir gıda sistemi için büyük önem taşımakta. Tüketicileri doğru bilgilendirmek, sağlıklı bir toplum inşa etmenin temel unsurlarından biri. Gıda güvenliği sadece üretim aşamasında değil, tüketiciye ulaşan her aşamada dikkat edilmesi gereken bir husus olduğu için tüketicilerin gıdalar hakkında doğru bilgiye sahip olmaları, yanlış yönlendirilmemeleri çok önemli.

Değerli dostlar;

Hepimizin bildiği gibi, gıda sektöründe bilgi kirliliği, doğru bilinen yanlışların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkıyor. İnternet ve sosyal medya ortamında yayılan yanlış bilgiler, tüketicileri yanıltarak sağlıksız veya riskli seçimler yapmalarına yol açabiliyor. Bu sebeple   Tarım ve Orman Bakanlığı ile bilgi kirliliğiyle mücadeleyi önemli bir hedef olarak belirledik.  Son yıllarda hem TGDF hem Federasyonumuz bünyesindeki dernekler, hem de Tarım ve Orman Bakanlığı, bu alanda kapsamlı çalışmalar yürütüyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda konusunda yetkili tek otorite ve bu kapsamda gıda mevzuatını düzenliyor.  Bakanlık, gıdaların doğru etiketlenmesi konusunda yaptığı mevzuat çalışmaları ile üreticilerin etik kurallar çerçevesinde tüketiciyi bilgilendirmesini zorunlu kılarak, tüketicilere rehberlik ediyor ve tüketicilerin doğru bilgiye ulaşmasını sağlıyor.  Güvenilir bilgi kaynaklarına erişimin teşvik edilmesi ve tüketicilerin doğru bilgiye yönlendirilmesi büyük önem taşıyor. TGDF olarak kamu ve özel sektör iş birliğiyle sektördeki bilgi kirliliğini önlemek için çalışmalar yapıyoruz. Bilinçli tüketicilerin artması; gıda güvenliğini artırmanın yanı sıra, gıda sektöründeki kalite standartlarının yükseltilmesine de katkı sağlar.

Sevgili dostlar,

Gıda güvenilirliği olmadan sağlıklı beslenme, gıda sanayinin gelişmesi ve ülkemizdeki sürdürülebilir kalkınma mümkün değil. Üretici, kamu, kamu düzenleyicisi, tüketiciler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere herkes bunun içinde olmalı.

Bu kapsamda TGDF olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığımız iş birliği protokolünde, kamuoyuna doğru bilgi aktarımını sağlamayı ve toplumsal farkındalık yaratmayı amaçladık. Ayrıca, düzenlenen “Dünya Gıda Güvenilirliği Günü” etkinliğiyle gıda güvenilirliğinin toplum sağlığı üzerindeki önemini vurguladık.

İmzalanan iş birliği protokolü ile gıda sektöründe bilgi kirliliğinin önüne geçilmesini, gıda okuryazarlığının artırılması ile gıda ve beslenme konularında doğru ve güvenilir bilgilendirme yapılmasını sağlamayı amaçladık. Ayrıca, bu alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi, ortak çalışma alanlarının belirlenmesi ve çalışma programlarının oluşturulmasını hedefledik.

İş birliği protokolümüz kapsamında, tüketicilerin gıdada doğru bilgiye erişimini sağlamak için hayata geçirilen https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ sayfasının geliştirilmesi için Bakanlıkla birlikte çalışıyoruz.

Aynı zamanda, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere; yine bu sayfa üzerinden gönüllülük esasıyla “Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması” hayata geçirildi. Tüketiciler, karekodu sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; ‘Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi’ bilgilerine ulaşabilecekler. Şu an gönüllülük esasıyla zincir market ve restoranlarda kullanılacak olan bu uygulamayı, bizler de Federasyon olarak destekliyoruz.

Hedefimiz hem iç pazarda hem de dünya pazarlarında Türk gıda ve içecek sanayisini daha güçlü, yenilikçi ve katma değeri yüksek bir konuma ulaştırmak. Ülkemizi, sektörümüzü ve federasyonumuzu daha ileriye taşımak için TGDF olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Hem mevcut başarılarımızı sürdürmek hem de daha parlak bir geleceğe adım atmak için sektörümüzün tüm paydaşlarıyla omuz omuza çalışmaya kararlıyız.

“Birlikte Güçlüyüz” diyerek çıktığımız bu yolda, aynı inanç ve birlikteliğin katlanarak büyüdüğünü görmekten şahsım adına büyük bir mutluluk duyuyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. Esen kalın.

Demir Şarman

TGDF Yönetim Kurulu Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Kapsamında Türkiye’nin İlk Sosyal Gastronomi Odaklı Tarım Zirvesi Düzenleniyor

Adana Valiliği kapsamında gerçekleşecek 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali...

TMO Ekim ayı hububat satış fiyatı açıklandı! Buğday, arpa fiyatlarına zam geldi!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ekim ayı hububat satış fiyatlarını...

Hileli gıdayı üretende satan da sorumlu olacak

Gıdada taklit ve tağşişi önlemek için bir dizi düzenlemeyi...

Diyarbakır’da pamuk harmanda kaldı! “Tarihin en sıkıntılı dönemini yaşıyor”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, pamuk üretiminde...