2024’ün bitkisel üretim destek tutarları belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılında yapılacak bitkisel üretim destek ödemeleri tutarları ile usul ve esasları belirledi. Çiftçilere 2024 üretim yılı içerisinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS’ye kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre desteklemesi yapılacak.

Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2024/31), 26 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

2024 yılı bitkisel üretim destek esasları

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; ülkemizde bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği ve arz güvenliğini sağlamak, kayıtlılığı arttırmak, bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımını azaltmak, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesini sağlamak ve tarımsal ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden gerçek ve tüzel kişilere destekleme yapılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan Tebliğ, 8858 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda yer alan destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

2024’ün bitkisel üretim destek tutarları belli oldu

Mazot ve gübre desteği ile diğer desteklemeler

Tebliğe göre, çiftçilere 2024 üretim yılı içerisinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS’ye kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre desteklemesi yapılacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen; arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, çavdar, yaş çay, çeltik, fındık, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya, tritikale, yem bitkileri, yulaf ve zeytin ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, “Diğer Ürünler” kategorisinde Tebliğ ekinde belirtilen miktar kadar mazot ve gübre desteği ödemesi yapılacak.

Toprak analizi desteği olarak, parsel büyüklüğü asgari 50 dekar ve üzeri olan ÇKS’ye kayıtlı üretim yapılan tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için toprak analizi desteği ödenecek. Toprak analizlerinin, 1/8/2023-30/6/2024 tarihleri arasında yapılması gerekecek.

Organik tarım desteği (OTD) ödemesi, OTY’ye göre organik tarım yapan, OTBİS’te ve ÇKS’de 2024 üretim yılında kayıtlı, 2024 yılı hasadını gerçekleştirmiş, ürettiği ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş ve Tebliğde OTD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak.

İyi tarım uygulamaları desteği, İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğine (İTUY) göre 1. Kategori, 2. Kategori ve 3. Kategoride belirtilen ürünlerde, yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2024 üretim yılında bireysel veya grup sertifikasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçiler ve 1. Kategoride yer alan ürünlerde İTU kapsamında sertifikalandırılan ve ÖKS/KOBÜKS’de kayıtlı olan üretim alanları iyi tarım uygulamaları desteğinden yararlandırılacak.

Küçük aile işletmesi desteği; ÇKS’ye kayıtlı ve tarımsal faaliyete konu alan toplamı 5 dekar veya altında olan, yaş çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta ve/veya örtüaltı/kapalı ortamda bitkisel üretim ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek kişi çiftçilere, 2024 üretim yılında küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacak.

Fındık alan bazlı gelir desteği; 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar eki listede yer alan havzalarda, ruhsatlı fındık alanlarında fındık üretimi yapan ÇKS ve FKS’ye kayıtlı çiftçilere FKS’de kayıtlı ruhsatlı fındık alanı büyüklüğü dikkate alınarak fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak.

Katı organik-organomineral gübre desteğinden, katı organik-organomineral ürünler, katı organik toprak düzenleyici ürünler ile kaplama gübre ve fermantasyon sonucu elde edilen organik gübre kullanan çiftçiler yararlandırılacak.

Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği; geleneksel zeytin bahçesi alanının en az 1/5’inde, ihtiyaç duyulan ağaçlarda gençleştirme budaması yapacağını tespit ettiren ve 29/4/2025 tarihine kadar gençleştirme budamasını yapan çiftçilere budanan alan üzerinden destekleme ödemesi yapılacak.

2024’ün bitkisel üretim destek tutarları belli oldu

Fark ödemesi desteği

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği; 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekindeki listede yer alan havzalarda, 2024 yılında fark ödemesi desteğine esas ürünleri üreten çiftçiler 2024 üretim yılına dair ÇKS kayıtlarını dane zeytin ve zeytinyağı fark ödemesi desteği hariç olmak üzere desteğe tabi ürüne ilişkin hasat dönemi öncesinde yaptırmış olmaları durumunda destekten yararlanacaklar.

Tebliğde ayrıca;

Sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği, Sertifikalı tohum üretim desteği, Sertifikalı fidan üretim desteği, Bombus arısı kullanım desteği, Yem bitkileri desteği, Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteği, Lisanslı depolarda ürün depolama kira, nakliye ve analiz desteği, Çiftlik muhasebe veri ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği şartlarına da yer verildi.

Başvuruların kabulü

Üretim yılı içerisinde ÇKS ve/veya ÖKS/KOBÜKS’de kayıtlı olan ve desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçiler, tebliğ ekindeki Destekleme Talep Formunda yer alan desteklemelerden; ÇMVA Sistemine Katılım Primi desteği hariç, biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteği ve yem bitkileri desteği için 1/1/2024 tarihinden, diğer desteklemeler için Tebliğin yayımı tarihinden itibaren ÇKS ve ÖKS/KOBÜKS’e kayıt oldukları il/ilçe müdürlüklerine tebliğ ekinde yer alan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Başvuru Dilekçesi ile şahsen veya kanuni temsilcisi aracılığıyla başvuruda bulunacaklar.

Toprak analiz desteğinden faydalanmak isteyen laboratuvarlar, ekte yer alan Dilekçe ile laboratuvar merkezinin bulunduğu il müdürlüğüne müracaat edecekler.

Lisanslı depolarda ürün depolama kira, nakliye ve analiz desteklerinde; 2024 yılı üretim sezonuna ait müracaatlar 1/10/2024-30/6/2025 tarihleri arasında başvuru sahiplerince ekte yer alan Müracaat Dilekçesi ile üretici/üretici örgütlerinin ÇKS’ye kayıtlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne yapılacak. Destekleme başvurusu alınacak olan depo kira ücretleri için son depo kira ücreti fatura tarihi 30/6/2025 olacak şekilde dilekçe ekinde belirtilen belgeler il/ilçe müdürlüğüne sunulacak. Lisanslı depo içerisinde muhafaza edilen bir önceki üretim yılına ait ürünler için son müracaat tarihine (30 Haziran) kadar depo kira ücreti faturasının kesilmemiş olması halinde anılan ürünler için ödeme başvurusu Tebliğ kapsamında yapılabilecek.

Bakanlıkça altyapının uygun hale getirilmesi ve yetki verilmesi halinde çiftçiler izin verilen iş ve işlemler ile destekleme başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden de yapabilecekler.

2024 üretim yılında, ÇKS’ye kayıt yaptıran çiftçiler mazot ve gübre desteği ve katı organik-organomineral gübre desteğine, ÇKS ve FKS’ye kayıtlı çiftçiler ise fındık alan bazlı gelir desteğine başvurmuş sayılacaklar.

Tamamlanamayan işlemler

Geçici maddelere göre; Bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılmasına dair usul ve esasları düzenleyen geçmiş yılı desteklerine ait tebliğler çerçevesinde başlatılmış işlemler ilgili destekleme yılı için yayımlanmış tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

2024 üretim yılı sertifikalı tohum kullanım desteği ile ilgili iş ve işlemler yürürlükten kaldırılan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2023/46) hükümlerine göre,

Yürürlükten kaldırılan Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2023/49) hükümlerine uygun olan müracaatlar, 2024 üretim yılı için anılan Tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

Tebliğin; bazı madde ve fıkraları 1/5/2024 tarihinden, diğer hükümleri 1/1/2024 tarihinden geçerli olmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

www.gidahatti.com/haber/21733201/2024un-bitkisel-uretim-destek-tutarlari-belli-oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Verim kaybı yüzde 50’yi buldu: Ayçiçeği üreticisine uyarı

Trakya'da ayçiçeğinde yaşanan kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde yüzde 50'lileri...

Anket sonuçlandı: Ekonomistler eylül ayında yüzde 2,09 aylık enflasyon bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Ekim Perşembe günü eylül ayı...

Gıda ihracatı sekiz ayda 15 milyar dolara dayandı!

Ağustos 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3...

Hamsi, istavrit ve palamutta mikroplastik

Karadeniz ve Marmara’da ekonomik değeri olan 19 balık türünde...