2018 yılında yapılan özelleştirme ile satılan fabrikaların içinde yer alan Ilgın Şeker Fabrikası, alıcı firmanın ödemeyi yapamamasından dolayı satışı iptal olmuştu. Satışı iptal olan Ilgın Şeker Fabrikası, şeker üretiminde rekor kırarken, kamu şeker fabrikalarını da ayakta tutuyor. Ilgın’da, ‘Erbakan’ın fabrikası’ olarak bilinen şeker fabrikasında bu yıl toplam 1 milyon 33 bin ton pancar işlenmesi bekleniyor.
Merhaba Gazetesi’nin haberine göre, bundan 6 yıl önce ‘üretim tesisinin eskidiği’ düşüncesiyle, devletin elinden çıkarılıp özele devredilmesi durumunda üretimin daha da artacağı öngörüsüyle özelleştirilmek istenen Ilgın Şeker Fabrikası, 2024 yılı kampanya dönemine güçlü girdi.
Tarımsal üretimin başkenti Konya’da en çok üretilen ürünler arasında pancar da yer alıyor. Şehirde Konya Şeker, Ereğli Şeker ve Ilgın Şeker Fabrikası gibi büyük tesislerin yer alması, Konya’yı bu alanda daha da önemli kılıyor. Tesislerde pancar alım dönemi başlarken, gözler en çok da Ilgın Şeker Fabrikası’na çevriliyor. 2018 yılında ‘eski olduğu’ ve ‘özelde daha iyi üretim yapar’ gerekçesiyle gözden çıkarılmak istenen, temeli 10 Ekim 1977 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından atılan Ilgın Şeker Fabrikası ise harıl harıl çalışıyor.
ÖZELLEŞTİRME KARARI KONYALILARIN TEPKİSİNİ ALMIŞTI!
Kuruluşunda 4 bölgeye bağlı 138 köydeki 15 bin 544 çiftçi ile 155 bin 626 dekarda ekim yapılmış ve 621 bin 751 ton şeker pancarı alımı gerçekleştirmiş Ilgın Şeker Fabrikası için 2018 yılının Mayıs ayında bir tekstil firmasına satışı onaylanmıştı. Satış bedeli ise 637 milyon TL olmuştu. Ilgın Şeker’in özel işletmede olunca daha çok büyüyeceği öngörüldüğü için böyle bir karar alınmıştı. Özelleştirme kararı başta bölge halkı olmak üzere, Konyalıların yoğun tepkisini almıştı.