Fındık üreticisi umutsuz: Maliyeti karşılasın yeter

Karadeniz’in altını fındık için hasat zamanı geldi çattı. Yüksek maliyetlerin gölgesinde üretici hâlâ en düşük fındık alım fiyatının ne kadar olduğunu bilmiyor. Gübre ve ilaçlama fiyatlarındaki yükseliş, işçi maliyetlerinin artışı derken geride kalan yıl 84 lira olan fındıkta bu yıl talep en az 180 ile 200 lira arasında açıklanması.

Zorlu koşullarda, çetin coğrafyada toplanan fındık geçmişte çocukların düğün masraflarını karşılayan hasatıyla anılırken bugünlerde ‘Maliyetini karşılasın yeter’ yorumlarıyla üretiliyor. Sahil kesimlerinde ağustos ayının başında başlayan üretim eylüle ayına kadar devam ediyor.

Giresun’da bahçesindeki ürünleri erken toplamaya başlayan üretici Yusuf Sakallı’ya göre ürünlerin toplanmasından önce fındık alım fiyatının açıklanması gerekiyor. Artan maliyetlere dikkat çeken Sakallı, en az 200 TL olması gerektiğini belirterek “Fındık fiyatlarını bu sene en aşağı 200 TL olarak bekliyoruz. Gün geçtikçe daha çok emek harcıyoruz ama fındıktan kazancımız daha az oluyor. Devletimizden, fındık toplamaya başlamadan fındık fiyatını bildirmesini istiyoruz. Temmuzun 15’i ila Ağustos’un başı arası” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda ambalajlarına düzenleme yolda: Bildirmeyene ceza gelecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe sunulan taslağa göre...

Binlerce ıstakozu doğaya kazandırıyor

Prof. Dr. Umur Önal’ın öncülüğünde Çanakkale’de yürütülen bir proje...

Oğul Türkkan: Ekmeğimizle oynamayın!

Biz, toplum olarak ekmek severiz. Sulu yemeklere banmayı da,...

Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek: Orhan Şen ‘Sıradan bir hava olayı değil’ diyerek uyardı

Türkiye, yeni haftaya Balkanlar’dan gelen serin ve yağışlı havanın...