“20 güne Kadar Lahanaları Sattık, Sattık. Satamazsak O Bizi Satar”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  ülkemizde lahana üretiminde ikinci sırada olan Niğde ilinde yaygın ekim yapılan Hüsniye, Eminlik, Ovacık ve Kaynarca köylerinde  üreticiler ile bir araya geldi. Gürer’e dert yanan üreticiler, lahana  girdi maliyetleri artması ve akaryakıt zamları ile oluşan nakliye giderlerinden dolayı  tüccarın nazlı davranması ile ürünün tarlada kaldığını, ürünü satabilmek için tüccara adeta yalvardıklarını belirttiler. 

Cinslerine göre 1 hafta ile 20 gün içinde satılması gereken ürünlerin olduğuna dikkat çeken üretici Ahmet Keskin , “Bu süre içinde lahanayı satamazsak lahana bizi satar” ifadelerini kullandı.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beyaz ve kırmız lahana üretimiyle ön plana çıkan ve bölge halkının yüzde 70’inin geçim kaynağı lahana olan Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye köyünde, üreticilerin sorunlarını dinledi.

CHP Milletvekili Gürer’e Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan eşlik etti.

“TÜCCAR GELMİYOR “

Bölgede uzun yıllardır lahana üretimi yaptığını belirten Gürsel Karakaya, tüccarın bu yıl lahana almak için köye gelmediğini belirtti. Fiyatların oldukça düştüğüne değinen Karakaya, bu yıl maliyetine bile lahana satamadıklarından yakındı. Geçen yıl bir miktar kar getiren lahananın bu yıl üretiminin arttığını, maliyetin ise yükseldiğini belirten Gürsel Karakaya, “Tüccar gelmeyince ürün elde kalıyor” diyerek yaşadıkları mağduriyete dikkat çekti.

“İCRALIK OLACAĞIZ “

Lahana üreticilerinin bir bölümünün borçlarını ödeyemediği için icralık durumda olduğuna değinen Karakaya, bu yıl ürünlerin satılmaması durumunda çok sayıda lahana üreticisinin icralık duruma düşebileceğini ifade etti.

“DAHA ÖNCE BÖYLE SIKINTI HİÇ YAŞAMADIK “

40 yıldır lahana üretimi yaptığını ve köyün yüzde 70’inin lahanadan geçimini sağladığını anlatan Ahmet Keskin ise böylesine sıkıntılı bir yılı daha önce hiç yaşamadığını söyledi.

“1 ADET LAHANININ MALİYETİ 3 LİRA “

Geçen yıl dönüm maliyetinin 2 bin lira civarında olduğunu söyleyen Ahmet Keskin, bu yıl ki maliyetin ise ilaç ve gübre ile birlikte 7 bin biraya kadar çıktığını, dönümden elde edilen ürünlerin sayıya bölümüyle hesaplanan bir tane lahananın maliyetinin ise 3 lirayı aştığını  söyledi.

“TÜCCARA YALVARIYORUZ “

Bu yıl ürünün maliyetine bile satabilmek için adeta tüccara yalvardıklarını, yine satamadıklarını vurgulayan Ahmet Keskin, ürünlerin bir kısmının Mersin ve Hatay’dan gelen bazı alıcılara verdiklerini söyledi. Nakliye giderlerindeki artış nedeniyle uzaklardan nakliyecinin gelemediğini kaydeden Ahmet Keskin, sulama suyu çıkarmak için kullanılan elektrik bedellerinin 3 katına çıktığını, barajdan su alanların kısmen rahat ettiğini ancak suyu kuyudan çıkarmak durumunda kalanların ise daha çok mağdur olduğunu belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor: Fiyatlar 54 ayın en yüksek seviyesinde!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, kasım ayı enflasyon raporunda gıda fiyatlarındaki...

25 Kasım listesi: Taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye...

Kuraklık ve Türk tarımındaki çığlığı duymak!

2023 yılında 22 milyon ton buğday üreten ülkemizde TMO,...

Özgür Gürbüz: İklim finansmanı bir başka bahara kaldı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP 29),...