Aslı Dede: İklim krizi ve ekolojik okuryazarlık

Dünyamız üç büyük sorun yaşıyor. 1. Aşı­rı yoksulluk 2. Eşitsizlik ve adaletsiz­lik 3. Küresel iklim değişikliği. Bu sorunları 2030 yılına kadar çözmek için 2015 yılında Birleşmiş Milletler 17 Küresel Amaç üzerin­de uzlaştı. Bu amaçlardan biri olan “İklim Eylemi” tüm ülkeleri, şirketleri, yerel yöne­timleri, eğitim kurumlarını, STK’ları ve bi­reyleri “iklim değişikliği ve etkileri ile mü­cadele için acilen eyleme geçmeye” çağırdı.

Eyleme geçmek için önce konunun iyice kavranması gerekiyor. İşte bu nedenle alt amaçlardan biri “iklim değişikliğiyle müca­dele için bilgi ve kapasitenin geliştirilmesi” olarak belirlenmişti.

Türkiye’de toplum iklim krizinin ne kadar farkında?

Türkiye İklim Krizi Algısı Araştırması 2024

Yuvam Dünya Derneği Türkiye İklim Kri­zi Algısı Araştırması 2024 sonuçlarına gö­re, Türkiye iklim krizinin farkında. Konda iş birliği, Innovance desteği ile gerçekleşti­rilen araştırmada toplumun iklim değişikli­ği bilgi seviyesi, görüşleri ve davranışları in­celendi.

Toplum “iklim krizi” denildiğinde ne an­lıyor? Sebepleri ve olası sonuçları hak­kında neler biliyor? Yaşamsal sorunları­mız ile ikim krizinin bağlantısını ne kadar kurabiliyor?

Derneğin Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver şunları söylüyor: “Araştırma sonuçlarına göre hava kirliliği, orman yangını, sel, kuraklık gibi afetlerin iklim krizi ile yüksek oranda ilişkilendiril­diğini, ancak biyoçeşitlilik kaybı, salgın has­talıklar, su ve gıdaya erişimin zorlaşması ve göç konularının geride kaldığını görüyoruz. Bu da gezegensel sağlık kapsamındaki kav­ram, değer ve ilişkilerin toplumda henüz ye­terince karşılık bulmadığına işaret ediyor.”

Araştırmaya göre iklim krizi algısı artıyor ancak derneğin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz diyor ki: Başarıyı kendi­mize bağlamaktansa doğaya bağlamak çok daha akılcı bir tutum olur. Çünkü doğa bi­ze, iklimi değiştirerek nelere sebep olduğu­muzu daha sert biçimde anlatmaya başladı. Bu kadar ciddi işaretler karşısında bile ‘ik­lim hep böyleydi, değişen bir şey yok’ diye­bilmek artık oldukça güç.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...