Pandemi sonrası özellikle iş dünyasının öncülük ettiği kentten kırsala göç hareketi kırsalda yatırım fırsatını da doğurdu. Hobi olarak Milas’ta aldığı araziye organik tarım ve hayvancılık yatırımı yapmaya hazırlanan Henley&Partners’ın Ülke Müdürü Burak Demirel, “Köylerin yapısını bozmayan yatırımlar yapılmalı, köyler desteklenmeli” dedi.
2019 yılında başlayan ve dünyayı kısa sürede etkisi altına alan Covid-19, bütün alışkanlıklarımızı değiştirdi. Yeme içmeden ulaşıma, tatil anlayışından barınmaya kadar hemen hemen her alanda yeni bir sürece girdik. “Sosyal mesafe” terimiyle tanıştık, evlerimizi bahçeli ve müstakil yapılara taşıdık. Pandeminin başlattığı sosyal mesafe anlayışına bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye değişen etkenler, deprem, sel gibi afetler, güvenlik, eğitim gibi etkenler eklendi ve deyim yerindeyse yaşadığımız kentleri kırsala tercih ettik.
Dünyanın hemen her coğrafyasında yaşanan kırsala göç anlayışı, profesyonellerin, iş insanlarının, sanatçıların adeta hobisi oldu. Dünyanın en önemli şirketlerindeki üst yönetim pozisyonunu terk ederek çiftliklere sığınan ve kentten köye göç edenler şimdilerin en dikkat çeken haberleri. ABD Ulusal Araştırma Servisi (USDA) bu konuda yapılmış bir araştırmaya dikkat çekiyor.
ABD’de kırsal nüfusu, Temmuz 2020’den Haziran 2022’ye kadar yüzde 2 oranında artmış durumda. Bu rakam, 2010-2016 döneminde negatif, 2017-2020 arasında ise yüzde 0,5 oranındaydı. Avrupa’da da benzer göç yaşandı, Türkiye’ye de yansıdı. Örneğin Bodrum-Milas hattı başta yazılımcı merkezi haline geldi. Çoğunun “hayalim” dediği yaşam tarzını, ekonomiyle destekleyenlerin de sayısı artıyor.
Kendi çiftliklerini kurarak üretim yapanların nüfusu hatırı sayılır seviyeye gelmiş durumda. Dünyaca ünlü danışmanlık şirketi Henley& Partners’ın Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel’in hayali ise biraz daha ayrıştırıcı türden. İsviçreli dev Henley&Partners’ın Türkiye birimini dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi haline getiren Demirel, hayalini şimdilerde bir yatırımla gerçekleştiriyor.