Kerem Özdemir: Geleceğin restoranları nasıl olacak?

Yapay zekâya her şeyden önce kendimizi güncel tutmak için ihtiyacımız var. En son ATP CEO’su iken bir araya geldiğim Ümit Cinali’nin Konuk Ağırlama Teknolojileri ve Uygulamaları AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu görmek için internette arama yapmam gerekmezdi. Ancak yapay zekâ çağı açıldığında bile Cinali’nin yaptıklarını anlayabilmek için kendisinden dinlemeyi tercih edeceğim.

Cisco yıllarından tanıdığım Ümit Cinali’nin yaptıklarından kopmamak için kendisi ile sık sık buluşmak gerekiyor. Bir önceki buluşmamızda restoranlardaki değişimi servisinden patatesine kadar konuşup buralardaki verimliliğin nasıl olacağını ele almıştık. Cinali’nin işi öğrenme zamanı olduğu anlaşılan bu dönemin ardından şimdi iş geleceğe yönelik teknolojiler üretmeye gelmiş. Bu arada Cinali, 2021’de kurulan Konuk Ağırlama Teknolojileri ve Uygulamaları AŞ’nin yönetim kurulu başkanlığını üstlenmiş. 26 Kasım 2021’de Türkiye’de kurulan şirketin tamamı ATP Ticari Bilgisayar Ağı ve Elektrik Güç Kaynakları Üretim Pazarlama ve Ticaret AŞ’ye ait.

Bunları kafa karıştırmak için değil, zihin açmak için yazıyorum. Amacım, bir teknoloji platform şirketinin bir çözüm şirketine dönüştüğünün altını çizmek. Bu günümüzde çok önemli: Beş yıl kadar önce dijitalleşmenin en önemli boyutunun dönüşüm olduğunu ve bunun platform, ekosistem ve ilişki (engagement) boyutları ile tasarlanması gerektiğini anlatıyordum. Pandeminin ardından bu değişti: Günümüzde Lego ile bina, uçak ya da insan yapmaya benzer biçimde ya da Rodin’in heykellerini parçaları birleştirerek yapmasında olduğu gibi çözümünüzü modüller haline getirmeniz, bunları sürekli güncellemeniz ve günü geldiğinde ihtiyacı karşılamak için bir çözüme dönüştürmeniz gerekiyor.

ATP, pandemi sonrasının şirketi olmayı başardı

Pandemi, e-ticareti öne çıkarırken bu çözümün de ilk olarak ticaretin elektronik alanında gündeme gelmesine neden oldu. Gartner’ın kullandığı İngilizce adlandırma ile “composable commerce” kavramını bugünün popüler yapay zekâ versiyonu generative AI’a benzetebilirsiniz. Her ikisi de önemli bir dönüşüm yaratmaya aday ve işlerin külliyen değişmesi sonucuna hizmet ediyor.

Stratejik boyutu anlamak için Fikret Ballıkaya’ya kulak vermek gerekiyor. Bilkom Genel Müdürü Ballıkaya ile birlikte, Malatya’da depremden sonra konteynerlerle kurulan yaşam alanındaki Umut Kent’te web sitesi tasarımı ile başlayan bilişim eğitimine başlayan gençlerle bir video çektik. Karşılıklı konuşmanın konuşma yapmaktan daha iyi sonuç aldığını gördüğümüz bir deneyim oldu. Bunun ardından Ballıkaya’yı gençlere işin asıl sırrını aktarırken yakaladım. “Bu teknolojileri kullanarak önce buradaki sorunları çözün. Başkalarının sorunlarının da benzer olduğunu göreceksiniz ve bu deneyim sayesinde, bunları nasıl çözeceğinizi de bileceksiniz.”

Ballıkaya, bu öğüdü işkembe-i kübradan konuşarak vermiyordu; Bilkom, pandemi sırasında Çinli dev TCL’in Türkiye’deki televizyon üretim operasyonunu –TCL kadroları Türkiye’ye gelemezken- başlatmış ve geçen aylarda, oluşan satışta distribütör olarak sahip olduğu başarısının yanında bu kimliği ile de en üst kategoride ödüllendirilmişti. Bilkom liderliği ve Token’ın desteği ile Malatya’da kurulan Umut Kent’teki gençler, Ballıkaya’nın söylediğini anlamışlarsa belki de gelecekte Ümit Cinali’nin başlattığı işi daha ileri götürecekler. Hem Bilkom hem de Token, Koç Holding’in amiral gemileri arasında yer almasalar da, geleceğin şekillendirildiği yer ile finansal sonuçların oluştuğu yerin farklı olduğunu gösteren büyük bir işin temelini atmış olabilirler.

Tıpkı bizim Cinali’nin şirket heyeti ile dar bir medya profesyoneli grubu olarak bir araya geldiğimiz Zanzibar (Zorlu Center) ile biraz aşağımızda Kışlaönü’nde Cinali’nin bahsettiği teknolojilerin test edildiği örnek restoranın birbirinden farklı olması gibi. Bizim iki saate yakın süren sohbetimiz sırasındaki yemek seçimimiz ve garsonumuz ile ilişkimiz, Burger King restoranındaki deneyim ile uzaktan yakından bir benzerliğe sahip değil. Deneyimler bütünüyle farklı ancak yaratmamız gereken iş sonuçları da birbirinden aynı derecede farklı olduğu için her iki deneyim de doğru ve yerinde oluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...