Yeni elektrik zamları, çiftçileri de vurdu. Tarımsal faaliyetlerde bulunan abonelere 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 30 zam yapılması, ikinci ürün ekimlerinden vazgeçirdi. Çiftçi temsilcileri, zammın üretimi düşüreceğini söylerken, gıda enflasyonunu da artıracağını vurguluyorlar.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 1 Temmuz 2024’ten itibaren tarımsal faaliyetler gösteren abone grubuna yüzde 30 zam yapması, üreticileri ikinci ürün ekiminden vazgeçirdi. Elektriğin ikinci ürün ve damla sulamada yoğun olarak kullanıldığını belirten çiftçi temsilcileri, son gelen zamdan dolayı özellikle küçük üreticilerin üretimden çekildiğini aktarıyorlar.
Türkiye’de mazot, gübre ve zirai ilaç gibi tarım girdilerinin zaten yüksek olduğunu vurgulayan temsilciler, tarım abonelerine son gelen yüzde 30’luk elektrik zammının gıda enflasyonunu artıracağını kaydediyorlar. Bir taraftan gıda enflasyonunu düşürmeye çalışılırken, bir taraftan da damlama sulamayı teşvik edilmesi, elektriğe gelen son zammın çiftçiyi hem üretimden hem de modern sulama sistemleri yatırımlarından uzaklaştıracağı belirtiliyor.
Diğer yandan temsilciler, hiçbir tarım ürününün fiyatı yüzde 30 zam olmazken, girdi maliyetlerinde önemli bir unsur olan elektriğin yüzde 30 zamlanması, artık sulamalı tarımı yapılmayacak seviyeye getireceğini vurguluyorlar. Özellikle yüksek sıcaklardan dolayı ikinci ürünün çok su istediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerde başta mısır olmak üzere ikinci ürün ekiminden vazgeçiliyor.
‘’Zam gıda enflasyonu olarak tüketiciye fatura edilecek’’
Yazlık ürünlerde sulamanın yoğun olarak ihtiyaç duyulduğunu ve devletin de damlama sulamayı teşvik ettiğine dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, son gelen yüzde 30’luk elektrik zammının sulanan tüm ürünlerin maliyetini arttıracağını vurguladı. Bunun da gıda enflasyonu olarak tüketiciye fatura edileceğini anlatan Doğru, ‘’Zaten üreticinin üretim maliyetleri çok yüksek.
Bir de elektriğe yüzde 30’luk bir zam yapmak ve buğdaya yıllık yüzde 12 civarında bir zam yapılmışken elektriğe yüzde 30 zam yapılması çok adil değil. Bu dolaylı yoldan gıda enflasyona yansıyacak. Diğer yandan elektrik dışında diğer girdi kalemleri olan mazot, zirai ilaç ve tohumu da düşündüğünüzde, elektriğe yüzde 30 zam çiftçinin kaldıracağı yük değil. Bu zammın çiftçimizin de tepkisini çok çektiğinden geri alınacağını bekliyorum’’ dedi.