İhracat yüzde 25 geriledi

Türkiye’nin domates ihracatı ilk 5 ayda  yüzde 25 gerileyerek, 237 milyon dolar oldu. Bu durumun Avrupa’ya ihracatta maliyetlerin artması ve kurların da düşük kalması nedeniyle rekabetçiliğin kaybedilme-sinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Domates ihracatı ilk 5 ayda yüzde 25 gerile­di. İhracatın gerile­mesinin temel sebebinin ise maliyetlerin artması ve dö­viz kurların da düşük seviye­de seyretmesi nedeni ile reka­betçiliğin kaybedilmesi ola­rak belirtiliyor. Türkiye’nin domates ihracatının bu yılın ilk 5 ayında, bir önceki yılın ay­nı dönemine kıyasla yüzde 25 oranında bir düştüğünü akta­ran İstanbul Yaş Meyve Seb­ze İhracatçıları Birliği Başka­nı Melisa Tokgöz Mutlu, ihra­cat değerinin ise 247 milyon dolar gerilediğini açıkladı.

Ön­celikle üretim kısmına bakıl­dığında, bu yıl domates üreti­minde herhangi bir sorunun gözükmediğine vurgu yapan Melisa Tokgöz Mutlu, ‘’İhra­cat rakamlarına baktığımızda ise Almanya, Hollanda, Polon­ya gibi özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız domates ihracatında düşüşler yaşanı­yor. Avrupa’ya ihracatta ciddi sıkıntılarımız var.

Maliyetle­rimizin artması ve kurların da düşük seviyede seyretmesi ne­deni ile rekabetçiliğimizi kay­betmiş bulunmaktayız. Kur oranımız enflasyonun çok ge­risinde kaldı. Bu kur seviye­siyle, artan TL maliyetini kar­şılamak ve rekabet etmek çok zor. Enflasyon ve kur arasın­da açılan makas nedeniyle, Av­rupa pazarındaki rekabet gü­cümüzü tamamen kaybetmiş durumdayız. Dolayısı ile bu da ihracat rakamlarımızı aşağıya çekiyor’’ dedi.

‘’Bizim maliyetleri düşürmemiz gerekiyor”

Söz konusu sorunların aşıl­ması için de görüşlerini dile getiren Melisa Tokgöz Mut­lu, son dönemde iklim krizi ile beraber sıcaklık enflasyonu­nun konuşulmaya başlandığı­nı söyledi.

Türkiye olarak tarımsal ürünlerde doğru pozisyon alınma halinde hem jeopoli­tik konumun verdiği lojistik avantajı hem de ürün yelpa­zesi sayesinde özellikle Avru­pa Birliği için önemli bir teda­rikçi olabileceğimizi belirten Melisa Tokgöz Mutlu, ‘’Bizle­rin öncelikle maliyetleri dü­şürmesi gerekiyor. Bunun için de ihracat için verilen destek­lerin arttırılması, endüstriyel ve dijital tarıma çok hızlı ge­çiş sağlanması ve israfın mini­mize edilmesi gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

3.3 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 305...

Bitkisel üretimde 2025 zor geçecek: TÜİK verileri kayıpları gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılına ilişkin ilk bitkisel...

Bu yaz meyveye uzaktan bakacağız

Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak....

Beyaz altın ekiminde sona gelindi

Beyaz altın olarak tanımlanan çeltik ekiminde sona doğru... Karabük'te...