Bilim insanları, yumurta kabukları atıklarından, nadir toprak elementini geri kazanmanın yolunu buldu. Düşük maliyetli ve çevre dostu olan keşfin, özellikle elektrikli araçlarla artan talebin karşılanmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.
Nadir toprak elementleri, yüksek teknoloji ürünlerin yanı sıra yeşil enerji sistemlerinin de en önemli yapı taşları arasında yer alıyor. Bu nedenle yeşil enerji teknolojilerinde kullanım talebi artan nadir toprak elementlerinin (REE’ler) sürdürülebilir şekilde geri kazanımı, sürdürülebilirlik hedefleri açısından da önem kazanıyor. Bu kapsamda yeni bir çalışmaya imza atan Trinity College Dublin Doğa Bilimleri Okulu ve İrlanda Bilim Vakfı’nın uygulamalı yer bilimleri araştırma merkezi İCRAG (İrlanda Uygulamalı Yer Bilimleri Araştırma Merkezi) araştırmacıları, yeni bir keşfin peşine düştü.
Elektrikli otomobillerde ve rüzgâr türbinlerinde kullanılan teknolojiler için gerekli olan nadir toprak elementlerinde talebin artıyor olmasına rağmen, arzın nispeten kısıtlı olmasına çözüm arayan bilim insanları, yumurta kabuğu atıkları ile nadir toprak elementini sudan geri kazanmanın yolunu buldu. Çalışma, ACS Omega dergisinde yayınlandı.
Kalsiyum karbonat elementi emip, sudan ayırabiliyor
Yapılan araştırma sonucunda yumurta kabuklarındaki kalsiyum karbonatın (kalsit), nadir toprak elementleri etkili bir şekilde emebildiği ve sudan ayırabildiği görüldü. Çalışmada, yumurta kabuklarını 25 °C’den kavurucu 205 °C’ye kadar çeşitli sıcaklıklarda ve üç aya kadar farklı zaman dilimlerinde nadir toprak elementleri içeren çözeltilere yerleştiren ekip, elementlerin kalsit sınırları ve organik matris boyunca difüzyon yoluyla yumurta kabuklarına girebildiğini ve daha yüksek sıcaklıklarda nadir toprağın yumurta kabuğu yüzeyinde yeni mineraller oluşturduğunu buldu.