Naki Bakır: Aileler gıdadan kıstı kiraya ödedi

Kiraların aşırı yüksel­diği 2023 yılında aile­lerin tüketim harca­maları içindeki paya göre “ko­nut ve kira” birinci; akaryakıt fiyatlarındaki hızlı yükselişe bağlı olarak da ulaşım gider­leri ikinci sıraya yükselirken, önceki dönemlerde hep en bü­yük paya sahip olan gıda ise üçüncü sıraya kaydı.

Türkiye İstatistik Kuru­mu’nun (TÜİK) ülke genelin­de 10 bin 688 örnek ailede ger­çekleştirdiği Hane halkı Bütçe Araştırması’nın 2023 yılı so­nuçları, reel ekonomik koşulla­rın etkisiyle hane halkı harca­maları ile gelirleri arasındaki dengede bozulma işareti ver­di. Ailelerin tüketim harcama­larının kompozisyonu geçen yıl hem gelir grupları arasında hem de harcama alanlarına gö­re radikal biçimde değişti.

Yeni sıralama: Kira, ulaşım, gıda

TÜİK’in açıkladığı verile­re göre geçen yıl Türkiye gene­linde hane halklarının tüke­tim amaçlı yaptığı harcama­lar içinde en yüksek payı yüzde 23,9 ile konut ve kira aldı. Bu harcama grubunun toplamda­ki payı önceki yıla göre 1,5 pu­an arttı. Toplam tüketim har­camalarındaki payı 0,5 puan artarak yüzde 21,9’a yükselen ulaştırma harcamaları ikinci, payı 2,3 puanlık düşüşle yüzde 22,9’dan yüzde 20,6’ya gerile­yen gıda ve alkolsüz içecek har­camaları üçüncü sırayı aldı.

Buna göre ülke genelinde hane halklarının toplam tü­ketim giderlerinin üçte ikisi­ni kira, ulaşım ve gıda olmak üzere üç alana yapılan harca­ma oluşturmaya devam etti, ancak sıralama değişti.

Eğitim ve sağlığın payı çok düşük

Toplam hane halkı tüke­tim harcamaları içinde mo­bilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinin 2022’de yüz­de 6,4 olan payı 2023’te yüzde 6,5’e, lokanta ve otellerin payı yüzde 5,8’den yüzde 5,9’a, gi­yim ve ayakkabının payı yüz­de 4,9’dan yüzde 5,4’e, bilgi ve iletişimin payı yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a, sigorta ve finan­sal hizmetlerin payı yüzde 0,6’dan yüzde 0,8’e çıktı. Bu­na karşılık alkollü içecekler ve tütün ürünlerinin toplam tüketim harcamasındaki payı yüzde 3,2’den yüzde 2,8’e, eği­timin payı yüzde 1,4’ten yüzde 1’e, kişisel bakım sosyal koru­ma ve çeşitli mal ve hizmet­lerin payı yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye geriledi. Toplam tüke­tim harcaması içinde sağlığın yüzde 2,2, eğlence, spor ve kültürün yüzde 1,9 olan pay­ları ise değişmedi. Buna göre sigorta ve finansal hizmetler, eğitim, eğlence, spor ve kültür ve sağlık, toplam tüketimde en düşük payları alan harcama alanları olmaya devam etti.

Hanelerin tüketim harcama­larını karşılaştırılabilir hale getirmek amacıyla hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu­nu dikkate alarak eşdeğer fert başına tüketim harcaması he­saplayan TÜİK, aylık ortalama tüketim harcamasını hane hal­kı başına 24 bin 383 TL ve eş­değer fert başına harcamayı 12 bin 521 TL olarak tahmin etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...