Uzmanlar, gıda sistemlerinin dönüştürülmesi için bilginin demokratik hale getirilmesinin önemini dile getirdi, kapsayıcılık ve farklı perspektiflerin altını çizdi.
Kısa bir süre önce yayınlanan akademik bir makalede, uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip, küresel gıda sistemlerinde devrim yapabilmek için bilginin demokratikleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Gıda Sistemlerinin Dönüşümü için Bilgi Demokratikleştirme Yaklaşımları” başlıklı makale, aralarında Vermont Üniversitesi’nden birkaç profesörün de bulunduğu bir akademisyen ekip tarafından hazırlandı. Makalede akademisyenler, mevcut gıda sistemi politikaları ve eylemlerindeki kör noktaları ele almak için geleneksel, yerli ve yer temelli bilgilerin karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.
Makaleyi hazırlayanlar arasında Vermont Üniversitesi Profesörleri ve UVM Agroekoloji Enstitüsü (IfA) Eş Direktörleri V. Ernesto Méndez ve Colin R. Anderson’ın da aralarında bulunduğu çeşitli uzmanlar var. Méndez, “Şimdiye kadar Batılı bilimsel bilgiye ayrıcalık tanıdık. Bu makale acilen farklı bilgi türlerini dahil etmemiz ve bunları geliştiren insanları tanımamız çağrısında bulunuyor” diye konuştu.
Makale; yerli, bilimsel ve geleneksel perspektifler de dahil olmak üzere çeşitli bilgi sistemlerini içeren katılımcı ve disiplinler ötesi yöntemlerin benimsenmesini teşvik ediyor. Araştırmacılara göre, bu uygulama çeşitliliğini benimseyerek bağlamla ilgili çözümler üretebilmesi ve daha kapsayıcı ve eşitlikçi gıda sistemlerinin teşvik edilmesi mümkün olacak.
Yale Üniversitesi’nden Samara Brock’un liderliğinde yapılan çalışma, Gıdanın Geleceği için Küresel İttifak tarafından düzenlenen ve gıda sistemleri liderlerini agro-ekolojiye yönelik araştırma ve kanıtları ilerletme konusunda strateji geliştirmek üzere bir araya getiren Bilgi Politikaları konulu uluslararası sürecin sonucunda yapıldı.
Yazarlar, dünyanın dört bir yanından vaka çalışmalarını kullanarak, yerel aktörleri bilgi üretimi ve değişimine dahil eden yenilikçi yaklaşımları vurguluyor.
Méendez çalışmaya ilişkin sözlerini şöyle tamamladı:
“Yazar kadrosunda temsil edilen sektörlerin çeşitliliğine dikkat çekmek çok önemli. Bilim insanları, uygulayıcılar, kar amacı gütmeyen kuruluşlardan çalışanlar ve hayırseverler var. Hepsi de adil ve sürdürülebilir bir gıda sistemleri dönüşümüne ulaşmanın temeli olarak bilgi tabanımızı demokratikleştirmemiz için acil bir çağrıda bulunuyor.”
Makale, Nature Food dergisinde yayınlandı.
www.gidahatti.com/haber/20322934/bilim-insanlarindan-kuresel-gida-sistemlerinde-demokrasi-cagrisi?