Gazi Kutlu: Türkiye’de süt krizi: Üretimden tüketime karmaşık dinamikler

Çiğ sütteki artış soframıza zam olarak gelecek. Üretici fiyattan şikayet edip yine sanayiciye süt verirken tüketici de şikayetçi olduğu halde süt ve süt ürünleri alımını artırmış. Nasıl oluyor da hem şikayet edip hem de tüketimimizi artırıyoruz

Türkiye’de yaşanan kırmızı et krizinin analizi, süt ve süt ürünleri üretim verilerinin incelenmesiyle daha net bir perspektif kazanıyor. 2020 yılı ortalarında başlayan süt krizi, ineklerin kesime yönlendirilmesine ve kısa vadede et fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ancak daha sonra artan et fiyatlarına karşı elde kesilecek inek ve besi hayvanı kalmayınca canlı hayvan ve et ithalatıyla dengelenmeye çalışıldı.

Süt krizinin ardından milyonlarca hayvanın kesime gönderilmesiyle süt üretiminin düşmesi beklenen bir sonuçtu ve gerçekleşti; toplam süt üretimi 23,5 milyon tondan 21,5 milyon tona geriledi. Ancak süt üretimi azalırken sanayi kesiminde toplanan süt miktarının artması, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) belirlediği çiğ süt tavsiye fiyatının üreticileri tatmin etmemesine rağmen gerçekleşti.

Peki süt üretimi düşerken sanayi kesiminde toplanan süt miktarı nasıl artı? USK tarafından 1 Mayıs’tan sonra geçerli olmak üzere açıklanan 14 lira 65 kuruş çiğ süt tavsiye fiyatı üreticileri memnun etmezken bu nasıl oldu? Eğer üreticiler süt fiyatından memnun değilse niye sanayiciye verir?

Üretici tarafında bunlar olurken tüketici tarafında her geçen gün süt ve süt ürünlerine zam gelmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verileri içinde yer alan süt, peynir ve yumurta fiyatları aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 59,8 oranında arttı. 1 Mayıs’tan sonra çiğ sütteki artış tekrar soframıza zam olarak gelecek. Üretici tarafında çiğ süt fiyatından şikayet edip yine sanayiciye süt verirken tüketici de süt ve süt ürünleri fiyatlarında şikayetçi olmasına rağmen süt ve süt ürünleri alımını artırmış. Nasıl oluyor da hem şikayet edip hem de tüketimimizi artırıyoruz? Ben demiyorum TÜİK verileri ortaya koyuyor. O zaman verilere bakalım.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...