Kızılcığa benzer bir meyve olan turna yemişinin faydalı bağırsak bakterileri üzerinde olumlu bir etki gösterdiği ortaya koyuldu. Bunun sonucunda vücuttaki enflamasyon azalabiliyor, kalp damar rahatsızlıkları engellenebiliyor.
Kanada’daki Laval Üniversitesi ile Beslenme ve Fonksiyonel Gıdalar Enstitüsü (INAF) tarafından yürütülen bir araştırma, turna yemişi özlerinin bağırsak mikrobiyotasını iyileştirmede, diyabet ve kalp damar rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları önlemede potansiyel faydalarını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar turna yemişi polifenol ve oligosakkaritlerinin bağırsak sağlığı üzerindeki etkisine odaklandı. Yüksek miktarda polifenol, özellikle de tanenler içerdiği bilinen turna yemişi, aynı zamanda sağlığa katkıda bulunduğu düşünülen oligosakkaridler açısından da zengin.
Faydalı bağırsak bakterilerini olumlu etkiliyor
Çalışmada kızılcığa benzer bir meyve olan turna yemişi özütünün diyabet ve kardiyometabolik hastalık risklerinin azalmasıyla ilişkili Bifidobacterium ve Akkermansia muciniphila başta olmak üzere faydalı bağırsak bakterilerinin popülasyonunu artırabildiği bulundu.
Önemli bulgulardan biri, diyet lifi ile karşılaştırıldığında turna yemişi özlerinin çok daha düşük bir dozda bile Bifidobacterium çoğalmasını uyarması oldu. Bu sonuç söz konusu özütün bağırsak mikrobiyota bileşimi üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Bunun yanında turna yemişinin enflamasyonu azaltarak ve bağırsak bariyerini güçlendirerek bağırsak sağlığını destekleyen Akkermansia muciniphila bakterisinin de çoğalmasını desteklediği görüldü.
Turna yemişi kronik hastalıkları tedavi edebilecek
Npj Biofilms and Microbiomes dergisinde yayımlanan çalışma, dört gün boyunca günde iki kez, 60 gram taze turna yemişine eşdeğer gıda takviyesi tüketen 40 katılımcıyı içerdi. Mikrobiyota ve metabolik belirteçlerdeki değişiklikleri değerlendirmek için müdahaleden önce ve sonra plazma, idrar ve dışkı örnekleri toplandı.
Araştırmacılar dengeli bir beslenmenin parçası olarak tüketilen turna yemişi özlerinin, enflamasyonu engelleme ve bağırsak ortamını normale döndürerek kronik hastalıkları iyileştirme potansiyeline de sahip olduğunu vurguladı.
Meyve ve sebze polifenollerinin (PhenoBio+) prebiyotik etkisini konu alan ve NSERC-Symrise Endüstriyel Araştırma Kürsüsü tarafından desteklenen bu araştırmanın bulguları ticari bir ürün olan Prebiocran’ın geliştirilmesine öncülük etti.
www.gidahatti.com/haber/20046914/yeni-super-gida-mi-turna-yemisi?