Vejetaryen beslenme prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlatıyor

Yapılan bir araştırmaya göre, meyve ve sebze açısından zengin bir diyetle beslenen erkeklerde prostat kanserinin ilerleme hızı, et tüketen erkeklere oranla daha yavaş seyrediyor. Vejetaryen beslenen katılımcılarda kanserin ilerleme olasılığının yüzde 47 daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Bitki temelli diyetler uzun zamandır diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma ve erken ölme ihtimalinin daha düşük olması gibi faktörlerle ilişkilendirildi. Bitki temelli beslenmek şimdi de prostat kanserinin daha yavaş ilerlemesiyle ilişkilendirildi. California Üniversitesi‘nden araştırmacılar, diyetlerindeki bitki bazlı gıdaların miktarını değerlendirmek için 2004-2016 yılları arasında mevcut bir ABD araştırma kohortundan prostat kanseri olan erkeklerle anket yaptı.

Araştırmacılar, bitki temelli diyetlerin kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığını gösteren çalışmalara atıfta bulunarak, “Bulgularımız, bitki temelli diyetlerin prostat kanseri sonuçlarını iyileştirebileceğine dair önceki raporlarla uyumludur” dedi. Araştırmacılar bu ilişkinin arkasında meyve ve sebzelerin anti-enflamatuar özelliklerinin olabileceğini öne sürdü.

Araştırmacılar, önceki çalışmaların, bitki bazlı diyetlerin, antioksidanlar da dahil olmak üzere yüksek bileşik içeriğinin yanı sıra “tokluğu teşvik edebilen ve kan şekeri seviyelerini düzenleyebilen” yüksek lif içeriği nedeniyle prostat kanseri sonuçlarını iyileştirebileceği çeşitli mekanizmalar önerdiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mutlu Doğru: “Limonda ihracat yasağı 15 Mayıs tarihine kadar ertelendi”

Bugün Ankara’da, Ticaret Bakanı Sn. Ömer Bolat ile yaptığımız görüşmede,...

Adana Organize Sanayi Bölgesinden Ceyhan Nehrine dökülen “Bu Kara Su Nedir?’’

Bugün bir üreticimiz tarafından çekilen bu görüntü yetkilileri ilgilileri...

Limon üreticisi mağdur olmasın karar gözden geçirilsin

Ticaret Bakanlığı son dönemde belirli bölgelerde yaşanan soğuk hava...

SETBİR Başkanı Coşkun: Süt ve et hayvancılığı desteklenmeli

Süt ve et hayvancılığın birbirine sıkı sıkıya bağlı sektörler...