Alarko, 1 milyar dolar yatıracak tarımda dünya devi olacak

Kerim Ülker
Kerim Ülker

2019 yılında tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci, tüketimde olduğu kadar üretim alışkanlıklarını da değiştirdi. Otomotivden hizmet sektörüne dijital olan her sektörün büyüdüğünü görürken, bazı sektörler ise fark edildi, önemi anlaşıldı. Bunların başında ise tarım ve gıda vardı. Gıdaya özellikle sağlıklı ürüne yönelik ihtiyaçları artıran pandemi, hem küresel hem de yerel sektörlerin de bu alana yoğunlaşmasını sağladı. Bunlardan biri de Alarko Holding.

Türkiye’nin en köklü gruplarından olan Alarko Holding, her ne kadar sanayi, enerji ve inşaat üzerine odaklansa da tarım en hızlı adım atılan sektör oldu. Alarko’nun tarım ayağının başında ise Melike Koçoğlu bulunuyor. Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Koçoğlu ile grubun önümüzdeki dönemde hedeflerini ve hızlı adımın nedenlerini konuştuk.

Dünya nüfusunun hızla artıyor olması önümüzdeki yıllarda gıda talebine, özelikle de sağlıklı gıdaya talebin ciddi oranda artacağı anlamına geldiğini hatırlatan Koçoğlu, “BM Gıda ve Tarım Örgütü yükselen nüfusun 2050 itibarıyla gıda talebini her durumda yüzde 60 artıracağını, dolayısıyla küresel gıda üretimi üzerinde büyük bir baskı olacağını söylüyor. Alarko Tarım Grubu olarak teknolojik sera, tohum, gübre ve gıda olmak üzere 4 ana sektörde üretim yatırımlarıyla tarım ve gıda alanlarında değer zincirinin tamamında yer almayı hedefliyoruz. Amacımız doğayla uyumlu sürdürülebilir uygulamalarla artan gıda talebine cevap verebilmek; insanlığın yeterli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişimini sağlamak” dedi.

Satın almalarla büyüdü

Alarko Holding’in 2023 yılından itibaren “tarım” alanını stratejik sektör olarak tanımlayarak Afyon’da satın aldığı jeotermal seralarla bu yeni iş koluna giriş yaptığını dile getiren Koçoğlu, “Satın aldığımız ve kendi kurduğumuz seralarla 2023 yılı sonunda ilk hedefimiz olan 500 dönüm seraya ulaştık. Palmira Agro şirketimizin Çankırı’da kurduğu ve 2024 yılı Mayıs ayı sonunda faaliyete geçecek fabrikamızda ise yıllık 12 bin ton mikro granül gübre üretimi; 2023 yılı son çeyreğinde grubumuza katılan Antalya’da faaliyet gösteren Genseed şirketimiz ile tohum ıslahı ve üretimi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Alarko Holding’in attığı hızlı adımlardan biri de geçen yılın ikinci yarısında satın alınan Tarsus’ta kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan şirket oldu. Tesisi Konya Ereğli’ye taşıyıp, Alarko Gıda Sanayi AŞ adı altında ana hedef kanalı B2B ve endüstriyel müşteriler olan bu işimizi büyütmeyi planladıklarını belirten Koçoğlu, şu bilgileri verdi:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

MGM: Havalar soğuyor, kar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), sıcaklıkların ülke genelinde 10-15 derece...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...