Yarım asrı aşkın iş tecrübesiyle tarımda üretim ve ihracat faaliyetinde bulunun Tiryaki Holding’in başkanı Ahmet Tiryakioğlu “Kooperatif değil şirket, arazi toplulaştırmasına değil yönetim toplulaştırmasına gidilmeli. Tarımın çıkış yolu bu” dedi.
➔Tarımsal faaliyetlerin bu iki koldan ilerlemesi durumunda Türkiye’nin dünyanın tahıl üretim ve ticaret merkezi, hub’ı olabileceğini belirten Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi:
➔ “Pandemi bize yerinde üretimin önemini çok iyi gösterdi. Tedarik aksayabiliyor. Kaldı ki bir malı yerinden oynatmanın maliyeti yüzde 50’yi aşıyor.
➔Bunun yanında tarım demek ölçek ve verim demek. Bunun için de büyük ölçekli araziler gerekli. Türkiye’deki araziler ise genellikle çok küçük ve çok parçalı. Bu açıdan toplulaştırmaya gidilmesi zorunlu.
➔Ancak toplulaştırma uygulaması da ağır gidiyor. Onun yerine arazilerin yönetiminin toplulaştırması yoluna gidilmeli.
➔Bu arazileri verimli ve karlı şekilde işleyip çalıştıracak da kooperatifler değil büyük şirketlerdir. Tarımsal faaliyetleri bu iki koldan yürütürsek Türkiye dünyanın tahıl üretim ve ticaret hub’ı olabilir.”
24 FABRIKALIK GIDA DEVİ
➔İş insanı Ahmet Tiryakioğlu’nun daveti üzerine Vahap Munyar ve Sefer Levent’le Tiryaki Holding’in İstanbul’daki merkezine gittiğimizde karşımıza uluslararası alanda faaliyet gösteren, yurt içi ve yurt dışında geniş topraklarda tarımsal üretim yapan, gıda sanayicisi ve ihracatçısı bir dev çıktı.
➔Tiryakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu hem grup faaliyetlerini hem de Türkiye Gıda İhracatçıları’nın başkanı olarak gıda ihracatını anlattı. Ahmet Tiryakioğlu grup şirketleri ile ilgili şu bilgileri verdi:
➔ “Türkiye’de çiftçilerle sözleşmeli tarım yapıyoruz. Dünyada da 6 ülkede sözleşmeli tarım üretimi gerçekleştiriyoruz. Toplam üretim hacmi 5-6 milyon tonu buluyor. TMO’dan sonra en büyük işlem hacmine ulaşan şirketiz.
➔Kanada’da 40 milyon dolara aldığımız şirket milyar dolarlık ciro yapar hale geldi. Dünyada 11, ülkemizde 7 lokasyonda fabrika ve işyerlerimiz faaliyette. Yem, yağlı tohumlar, tahıl, bakliyat, un, fıstık derken 24 fabrikada faaliyet gösteriyoruz.
➔Nestle’nin tek fıstık tedarikçisi biziz ve Gaziantep OSB’de üretim yapıyoruz. Gaziantep’teki tesislerimizde Antep fıstığını üretip, tüm dünyaya satıyoruz. En büyük üreticilerinden birisi olarak Türk fıstığını dünyaya tanıtma misyonunu da üstlenmeye çalışıyoruz. Gaziantep’te serbest bölgede ayrıca Ortadoğu pazarı için Amerikan fıstığını da işliyoruz.
➔İhracat yaptığımız ülke sayısı 82’ye çıktı. Irak Basra’da 100 milyon doları aşkın yatırımla Ortadoğu’nun en büyüğü olan soya kırma fabrikasını kurduk, fabrikanın günlük kapasitesi 3 bin ton. Ciromuz 2 milyar doları geçti.
➔Dünya Bankası da sonradan geldi ve şirkete ortak oldu. Şirkete 112.5 milyon dolarlık yatırım ve işletme sermayesi koydu.”
HALKA AÇILMAYI PLANLIYORUZ
➔ “Türkiye’nin en kurumsal aile şirketlerinden biriyiz. Türkiye’de şirketlerin zenginliği insan kaynağındadır, para pulda değil. Biz risk alan yöneticilerle çalışıyoruz. Çalışanları da şirkete ortak etme modelini uyguluyoruz.
➔Her çalışan kendini aynı zamanda hissedar gibi hissediyor. Daha önce kardan pay veriyorduk. Bu sistemi 8 yıl uyguladık. Şimdi sermayeden pay verme aşamasına geçtik. Yöneticilerimiz ise bu ortaklığı ancak 4 yılda hakkediyor. Bu süre kadar şirkette kalıp çalışmaları halinde ortaklık veriyoruz.
➔Şimdi bu yönetim sistemi ile yönetilen ana şirketimizi halka açılmayla tamamlamak istiyoruz. Tiryaki Anadolu’yu halka arza hazırlıyoruz. Şirketin cirosu 500 milyon dolar ve EBİTTA’sı 200.”