Ulusal gıda perakendecilerinin enflasyon ile mücadele kapsamında aldığı fiyat sabitleme ve indirim kararına yerel zincirler de dahil oldu. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, gıda, dayanıklı tüketim grubun, temizlik ürünleri, mutfak araç ve gereçlerinde zam yapmama kararı aldıklarını ve bu kararın en az bir ay süreceğini söyledi.
Aralık ayında Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile bir araya gelen ve sonrasında enflasyon ile mücadele kapsamında birbiri ardına fiyat sabitleme ve indirim kararı alan ulusal zincirlere yerel zincirler de katıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin fiyat sabitleme ve indirim çağrısını da dikkate alan Türkiye Perakendeciler Federasyonu, indirimlerin dışında, özellikle gıdada dayanıklı tüketim grubu ürünlerinde, temizlik ürünlerinde, mutfak araç ve gereçlerinde zam yapmama kararı aldıklarını duyurdu.
EKONOMİ gazetesine kararın süresi ile ilgili bilgi veren TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, “Zam yapmama kararımızda şu an için bir süre belirlemedik. Ama en az bir ay uygularız. Bu süre duruma göre değişebilir, yeter ki ürünleri zamlı almayalım. Bunun dışında yıl sonuna kadar indirim kampanyalarını sürdürme gayretinde olacağız” dedi.
Biçen: Yıl sonuna kadar mücadele edeceğiz
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Biçen de ülkenin her kılcal damarında bulunan markalar olarak tedarikçileri ile bu kapsamda büyük mücadele verdiklerini belirterek söz konusu çalışmaları çok daha sıkı bir şekilde devam edeceklerini anlattı.
Biçen, “Enflasyon ile büyük bir mücadele verme noktasında kararlıyız. Yıl sonuna bu kapsamda çalışmalarımız sürecek. Günlük taze ürünler halden geldiği için onlarda fiyat değişkenlik gösterebiliyor. Ama hem taze ürünler hem de diğer kategorilerde fiyat konusunda mücadelemiz enflasyon kontrol altına alınana kadar sürecek” açıklamasında bulundu.
Özen: Sorumluluğumuz daha da arttı
Hep GPD hem de TPF üyesi olan Onu Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen ise kendilerinin de enflasyon ile mücadele kapsamında fiyat sabitleme ve indirim kararları aldıklarını hatırlatarak, “Sadece Onur Marketler olarak değil tüm perakendeciler olarak bu sürecin içinde hep vardık. ÜFE ve TÜFE arasındaki farkı perakendeci göğüslüyor.
Bu sorumluluk daha da arttı. Tüketici lehine ocak ayı ile birlikte indirimlere başladık. Bunu nisan ayına, mayısa nasıl taşıyabiliriz diye de çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalarda, geliştirdiğimiz her projede, aldığımız tüm kararlarda her zaman alışverişçilerin lehine olacak faaliyetler içinde bulunmak gibi bir prensibimiz var” şeklinde konuştu.
Yerel zincirler 5 bin 500 şube ile dahil oldu
TPF’den yapılan yazılı açıklamada da 14 perakende derneği, 5 bin 500 şube ve 100 bini aşkın çalışanla vatandaşlara hizmet verdikleri; federasyon çatısı altında güçlerini birleştiren yerel işletmeciler olarak, büyük bir rekabet girdabında kürek çektikleri belirtildi. Açıklamada, “İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar malumunuz. Böylesine bir rekabet ortamında bizlerin fiyat artırma gibi bir lüksü olamaz. Bizler tek bir mağazamızda 3-5 değil, 20-25 hemşehrimize istihdam sağlıyoruz.
Discount marketlerde mağaza başına minimum 600-700 kalem ürün varken bizim en küçük market mağazamızda minimum 5 bin kalem ürün yer alıyor. Her üründen bir değil, birçok markanın üretimini mağazalarımızda bulabilmek mümkün. Sebze-meyvenin birkaç çeşidi, süt ve süt ürünlerinin, bakliyatın ve diğer 5 bini aşkın ürünü vatandaşlarımız fiyat ve marka karşılaştırmalı alabiliyor.” ifadeleri kullanıldı.