Kerem Özdemir: Bulut bilişim, yapay zekâ ve gastronominin emrinde

Bulut bilişim, özellikle Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması tartışması ile gündeme geliyor. Distribütörlerin Türkiye’ye yönelik yeni bulut çözümlerini arz edeceklerini açıklamalarının ardından bulut bilişim gastronomi alanına etkisine de vurgu yapılması ilgi çekici. Ben bu şekilde gıda tedarik zinciri de oluşturabileceğimizi düşünüyorum.

Bu yılın başında AWS Outposts’un bulut bilişimin servis modeli ile “on premise” ya da şirketlerin kendi veri merkezlerine taşınacağını yazmıştım. Türkiye’nin regülasyonlarına uygun bulut bilişim modelleri geliştirmek bilişim şirketlerinin gündeminde önemli bir yer tutarken hükümetin veriyi ülke içinde tutma ve şirketlerin kendi verilerini ellerinin altında tutma hassasiyetleri teknolojiden ve verimlilik gibi iş sonuçlarından daha fazla gündemde. Bu nedenle, Google’da AWS Outposts, Azure Stack ve Google Anthos’un hibrit modellerinde veri depolama ile ilgili TechTarget incelemesi 2021 tarihi ile yer alırken, biz 2024’te finansal karşılığı olan modelleri üretmeye çalışıyoruz.

Oysa bu değer zaten ortaya çıkıyor. Bulut bilişim, son yıllarda teknoloji dünyasının en hızlı büyüyen alanlarından biri durumunda. Gartner’a göre bulut bilişim pazarı 2023 yılı sonunda yaklaşık 600 milyar dolar oldu. Eurostat verilerine göre 2023 yılında AB işletmelerinin yüzde 45,2’si bulut bilişim hizmetleri satın aldı. Dünya çapında işletmelerin bulut bilişim altyapısına yaptığı harcamaların 2024 yılında ilk kez 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Yine Gartner’a göre 2028’e kadar işletmelerin yüzde 50’sinden fazlası, iş süreçlerini hızlandırmak amacıyla sektörel bulut platformlarını kullanacak. Bu rakamlar, işletmelerin bulut bilişim teknolojilerine olan talebinin arttığını ve bu alanda yapılan yatırımların sürekli olarak büyüdüğünü gösteriyor.

Bu  tablo, distribütörlerin Türkiye’de bulut servislerinin sunulmasında üstlenecekleri rollerle ilgili açıklamalarına anlam katıyor. Öncelikle TD SYNNEX’in, VMware by Broadcom ürün ve çözümlerinin distribütörlüğünü daha önceki 10 ülkeye ek olarak artık Türkiye’nin de dâhil olduğu dokuz ülkede daha yapmak üzere bu şirket ile anlaştığını gördüm. Bültendeki “Anlaşma ile Türkiye’deki KOBİ’ler, VMware by Broadcom’ın çoklu bulut çözümlerinin yanı sıra depolama, fidye yazılımı ve felaket kurtarma, uygulama platformu hizmetleri de dâhil olmak üzere abonelik tabanlı çözümlerine TD SYNNEX güvencesi ve uzmanlığı ile erişebilecek” ifadesi, bunun servis ve desteği de kapsayan bir model olduğuna işaret ediyor. Bu, distribütörlerin iş modellerinin günümüzde ne kadar değiştiğini ve KOBİ’lerin dikkat çekici bir pazar oluşturduğunu gösteriyor ancak bunlar, bu yazının konusu değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...

Yaprak Özer: İklim krizi samimiyet testi

İklim krizi temasının bir iletişim fiyaskosu örneği olduğunu söyleyebilirim....