Doğası, denizi, tarihi mekânlarıyla geçmişte tatilcilerin, şimdilerde ise devamlı yaşamak isteyenlerin ilk tercihlerinden Balıkesir köyleri ve sahil kesimi. Her köşesi ayrı bir güzellik sunuyor ve her mevsim yapacak çok şey var bu şehirde.
Daha başlıkta soğuk “espri”lere başladım değil mi? Gerçi Yiğit Özgür’ün karikatüründeki sözleri de başlık yapabilirdim: “Zayıf değilim ama şişman da değilim. Balıkesirliyim bence ben.” Tamam, bu kadar “geyik” yeter; hadi Balıkesir adının gerçekte nereden geldiğine bakalım. Bakalım dedim de konu il isimlerinin nereden geldiği olunca genelde bilgiler efsane gibi oluyor. O yüzden hiç bu konuya girmesek mi acaba? Şu kadarını söyleyeyim; Balıkesir adı daha çok bal, balık, kesir ve hisar kelimeleri üzerinde yapılan oynamalarla izah ediliyor. Mesela eski adının “Balık Hisar” olduğunu iddia edenler var. Ama buradaki “balık”, eski Türkçede “şehir, kale” veya “saray” anlamına gelen balık; yani “Hisar Şehri”. Ama yörede bir süre hâkim olan Karesioğulları Beyliği’nin kurucusu Karesi Bey’den dolayı Osmanlı zamanındaki adının “Karesi” olduğu kesin bilgi, yayabiliriz. 1923 yılında ilin adı “Balıkesir” oldu. Karesi ise bir ilçesinin adı olarak varlığını koruyor.
BİR UCU MARMARA, DİĞER UCU EGE
Marmara Bölgesi’nde olan Balıkesir’in hem Marmara hem de Ege denizlerine sınırı var. Şehre kara, hava, demir ve deniz yolu ile ulaşmak mümkün. Mesela İstanbul’a 394 kilometre ama feribot sayesinde iki buçuk saatte Bandırma’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul’da yaşarken bu feribotu çok kullanıyordum. Kafama estikçe motosikletime atlıyor; Bandırma’dan kendime farklı Balıkesir güzergâhları çizerek geziyordum. Kapıdağ Yarımadası turu, Manyas Kuş Cenneti civarına, Balya üzerinden güney köylerine, Kaz Dağları’na ya da Assos’a gitmek için, en olmadı daha güneylere ineceğim zaman bile bu yolu kullanırdım. Gitmeyenlere Balya yolunu şiddetle tavsiye ederim, gerçekten nefis.
İSTANBULLULARIN İLK TERCİHLERİNDEN
Eskiden benim gibi, özellikle de yaz aylarında İstanbul’dan Balıkesir’e gidişler oluyordu. Kimilerinin yazlığı da vardı. Hatta çocukken biz tası tarağı toplar, Erdek’te ailecek üç ay çadır kurardık. Günümüzde ise hem deprem ihtimalinin etkisi hem pandemi sayesinde uzaktan çalışmanın avantajı hem de hayat pahalılığından dolayı İstanbul’dan Balıkesir’e taşınanların sayısı epey arttı. İstanbulluların yaşamak için tercih ettiği iller listesinde ilk beşte yer alıyor artık. E tabii bu durum da Balıkesirlilere yol, su, elektrik olarak yansımış. Kiralar, arsa ve ev fiyatları almış başını gidiyor.