Muğla Milas’da bulunan Çomakdağ köyü, atalarından miras kalan tüm gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çabalıyor. Otantik bir köy olan Çomakdağ’ın kadınları da renkli görüntüleriyle büyük ilgi çekiyor.
Yaklaşık 500 yıllık gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı, Muğla’nın Milas ilçesi köylerinden Çomakdağ, özgün yapısını koruyabilmiş, olağan günlük yaşamın kadınların kılık kıyafetinde, düğünlerinde, taş evlerin ilginç bacaları ve süslü ahşap kapılarında, mutfaklarında pişen yemeklerinde yüzlerce yıllık geçmişle bağların koparılmadan sürdürülebildiği ender yerlerden. Köy, birçok habere konu olmuş, fotoğraf turları ve kültürel turların rotaları arasına girmiş. Köye her mevsim yerli ve yabancı turist akın akın geliyor.
ÇOMAKDAĞ’A NASIL ULAŞILIR?
Çomakdağ, Muğla’ya seksen, Milas ilçesine on dört kilometre mesafede. Beşparmak Dağları üzerindeki dağ köyüne dar bir yoldan tırmanarak ulaşılıyor. Köyün meydanında, büyük dut ağaçlarının gölgelediği köy kahvehanesi bulunuyor. Burada dinlenerek köyle ilgili bilgileri çoğu orta yaş üzeri köy sakinlerinden aldıktan sonra köyü gezmeye başlayabilirsiniz.
YÖRÜK KÖYÜ
Köy girişinde bulunan bilgilendirme tabelasına göre Çomakdağ, 500 yıl kadar önce Oğuz Türklerinin Onoklar boyu tarafından kurulmuş bir yörük köyü. 300 haneli köyde okuryazar oranı yüksek ve üniversite eğitimi görenlerin sayısı da oldukça fazla. Köyün esas geçim kaynağı zeytincilik başta olmak üzere tarım ve hayvancılık. İpek böceği yetiştirilerek kıyafetler için gerekli ipek elde ediliyor ve el tezgâhlarında dokuma işi sürdürülmeye çalışılıyor.