Susamda ithalat patlaması

Mustafa Çakır

Türkiye’deki yanlış tarım politikaları susamı da vurdu. Ekim alanlarının daralması ile üretim düşerken ithalat kapısı sonuna kadar açıldı. Türkiye yerli, kaliteli susamını AB’ye satarken Çad’dan, Sudan’dan ithal edilen susam ise iç piyasada tüketiliyor.

Türkiye’de susam üretimi yıldan yıla geriledi. 1990’lı yıllarda 940 bin dekar alanda 43 bin ton susam üretilirken, geçen yıl üretim 16 bin tonlara geriledi. Susam tüketimi artarken, yerli üretim azaldı. İktidarın politikaları sonucunda ekim alanları yüzde 57 daralırken, üretim de yüzde 32 düştü. İktidar, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi üretim azalınca hemen ithalata yöneldi. Geçen yıl 215 bin ton susam ithalatı ile rekor kırıldı. Türkiye geçen yıl 38 ülkeden susam ithal etti. İthalat yapılan ülkeler ise şöyle: Çad, Sudan, Brezilya, Nijer ve Pakistan. En fazla ithalat yüzde 28 ile Çad’dan. Diğer yandan talebi karşılamak için ithalat artarken, yerli kaliteli susam da ihraç ediliyor.

ÜRETİLENİN 13 KATI İTHALAT

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, Türkiye’nin 2023 yılında 16 bin ton susam ürettiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Geçen yıl ürettiğimiz susamın 13 katını ise ithal ettik. Ne yazık ki Türkiye mercimekte olduğu gibi kaliteli susamını Avrupa Birliği ülkelerine satarken, Çad, Sudan, Brezilya, Nijer ve Pakistan’dan daha düşük proteinli ve yağlı susamı ithal ederek vatandaşına yediriyor. Bugün tahinde, ramazan pidesinde, simitte, pastacılık ürünlerinde kullanılan susam ithal. 2023 yılında 215 bin ton susam ithalatına 404 milyon dolar ödedik. Bu ithalat yüzyıllık Cumhuriyet tarihinin en yüksek ithalatıdır.”

Ün, AKP döneminde 2.7 milyon ton susam ithalatına 3.8 milyar dolar ödendiğine dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...

Pamuk, düşük taleple bastırılıyor!

ABD’nin açıkladığı gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik belirsizlik küresel piyasalarda...