İklim krizi ve aşırı su kullanımı kuraklığa ve su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Tüm dünyada su krizi derinleşirken çeşitli ülkeler aldığı önlemleri duyurmaya başladı.
İspanya ve Portekiz’in bulunduğu İber Yarımadası’nda son bin 200 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor.
Dünyada en fazla turist çeken şehirlerin başında gelen Barselona’daki su oranı yüzde 16’ya gerileyince kentte bir kriz masası kuruldu. Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Pere Aragones, “Alışılmadık ve endişe verici bir durumla” karşı karşıya olduklarını belirterek, “Yağış ölçümleri yapıldığından bu yana bu kadar uzun süreli bir kuraklıkla hiç karşılaşmamıştık. Son üç yıldır Katalonya’da ihtiyaç olan yağmuru almadık” dedi. Peki alınan önlemler neler? Bazı yerleşimlere verilen su miktarı azaltıldı. Otel ve kamp alanlarındaki boş havuzların doldurulması, spor salonlarında ve plajlardaki duşların kullanılması yasaklandı. Yeşil alanların sulanması kısıtlandı.
Ülkemizde yerel seçimlere sayılı günler kala su gibi altyapı sorunları en çok çözüm bekleyen konular arasında. Hele ki Türkiye’nin turizm markaları olarak gördüğümüz Çeşme, Bodrum, Antalya gibi yerlerde hareketlilik başlayınca yine su sıkıntısı had safhaya ulaşacak.
Bazı projelerin büyüklüğü yerel yönetimlerin bütçesini aşıyor ama önemli olan bir öncelik sıralamasının yapılması. Büyükşehir Belediyeleri ve devletin desteği ve uyumlu çalışma ile bu sorunlar çözülebilir.
Parti ayrımı yapmaksızın bu sorunlara kalıcı çözümler üretmeye odaklanmalıyız bence çünkü bu yaşamsal bir konu ve siyasetler üstü olmalı.