İdil Çimrin: Karnabaharı sevmeyen kalmasın

Bugün İdilika’nın mutfağında, seveni de sevmeyeni de bol olan, kışın vazgeçilmez sebzesi karnabahara yer verdim.

Çorbasından salatasına, kıymalı yemeğine ve lalangasına kadar birçok yemek alternatifi sunan, her derde deva bu şirin sebze bize çok özel lezzetler vaat ediyor.
Karnıbahar mı, karnabahar mı? Sözlükler ikincisinin doğru olduğunu söylüyor. Farsça karamb-ı bahar (bahar lahanası) kelimesinden türemiş. Bu kelimenin geldiği yer ise Yunanca krambe. Bazı sözlükler ise Arapça karamb bahri’den (deniz lahanası) türediğini belirtiyorlar. Ama hepsinin birleştiği ortak nokta, bu sebzenin adının ‘karnabahar’ olduğu konusunda.

FAYDALARI NELERDİR?
Karnabahar sağlıklı sebzeler listesinin demirbaş ürünü kabul edilir. Besleyici, doyurucu, kaliteli besin içeriğine sahip olan karnabahar; kızartma, haşlama, turşu formlarında ya da tencere, fırın yemeklerinde birçok farklı şekilde tüketilir. Karnabahar genele hitap etmeyen bir sebze aslında ancak turpgiller ailesinden gelen sebze, yüksek lif içeriği ve değerli besin içeriğiyle sağlıklı yaşam için tüketilmesi önerilir. Karnabahar A, C, K vitaminleri ile birlikte demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfat, fosfor ve Omega –3 yağ asitleri içerir. Beslenme listelerine girmeyi hak eden karnabaharın faydaları nelerdir, gelin birlikte inceleyelim.


ENFEKSİYONLA SAVAŞIR
Hastalıkların oluşumuna sebep olan enfeksiyon, kaliteli beslenmeyle azaltılabilir. Karnabahar sahip olduğu yüksek antioksidan değerleri ve bağışıklık destekleyici C vitaminiyle enfeksiyon riskini düşürmeye yardımcı olur. İltihap, enfeksiyon, zararlı bakteri oluşumunu önlemeye destek sağlayan karnabaharı mevsiminde düzenli tüketebilirsiniz.

DETOKS ETKİSİ GÖSTERİR
Karnabahar sindirim sistemi için doğal bir destek sağlayabilir. Sindirim bozuklukları kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, ishal gibi problemlerle ortaya çıkabilir. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına ve besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur. Karnabahar ayrıca karaciğer sağlığını destekler, detoks etkisi göstererek toksik maddelerin atılmasına yardım eder.

TOK TUTAR
Bir porsiyon karnabahar 29 kaloridir. Karbonhidrat, şeker ve yağ bakımından düşük, lif bakımından ise zengin olan sebze, tok kalma süresini uzatmaya yardımcı olur. Karnabaharın besin değerleri içerisinde yer alan A vitamini ve sulforafan, göz dokularının korunmasına yardımcı olur. Katarakt başta olmak üzere pek çok göz hastalığına karşı koruyucu destek sağlar.

HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Bağışıklık sistemini destekler, kış hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Diş ve kemik sağlığı için faydalı. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir, riskleri düşürmeye yardımcı olur. Kilo vermeye destek olur. Bağırsak problemlerine iyi gelir. Kansızlıkta yarar sağlar, tedavi sürecini destekler.


KARNABAHAR NASIL TÜKETİLİR?

Karnabaharı çiğ şekilde salatalarda kullanabilir, çıtır bir lezzet elde edebilirsiniz.
Makarna, et, salata ve benzeri tariflerin soslarına ekleyebilirsiniz.
Haşlayıp hafif bir yemek olarak tüketebilirsiniz.
Kavurma, kızartma, soteleme şeklinde pişirip farklı formlarda yiyebilirsiniz.
Minik güveç kaplarında pişirebilirsiniz.
Kokusuz karnabahar pişirmek İçin 5 ilginç püf noktası:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...