TARSİM’den 17,2 milyar lira prim ve hasar tazminatı ödemesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen yıl Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında 3,1 milyon adet poliçe düzenlendiğini belirterek, 9,2 milyar lira devlet prim desteği ve 8 milyar lira da hasar tazminatı ödemesi yapıldığını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında çiftçiye yapılan ödemelere ilişkin bilgi verdi. TARSİM’in çiftçilerin doğal afetlerden korunması ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla oluşturulduğunu belirten Yumaklı, tarım sigortalarının bitkisel ürün, sera, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri, köy bazlı kuraklık, arıcılık ve gelir koruma başlıklarında düzenlediği söyledi. Geçen yıl da üreticinin emeklerini koruma altına aldıklarını kaydeden Yumaklı, “2023’te TARSİM kapsamında 3,1 milyon poliçe düzenlendi, 9,2 milyar lira devlet prim desteği ve 8 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı. 2006’dan günümüze kadar toplam 23,7 milyon poliçe, 24 milyar lira devlet prim desteği ve 21 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı.” diye konuştu.

Yumaklı, geçen yıl en fazla TARSİM sigortasının sırasıyla Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Yozgat’ta yapıldığını aktararak, en fazla sigortalanan ürünlerin ise buğday, arpa, ayçiçeği, fındık ve üzüm olduğunu bildirdi.

Tarımda sigortalı sayısında ve prim adedinde yükselişin devam ettiğini vurgulayan Yumaklı, sigorta kapsamlarının da sürekli genişletilerek çeşitli indirimler uygulandığını dile getirdi.

Sağlanan kolaylıklar sürecek

Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre, bu yıl bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında yüzde 15’e kadar, don riski tarife fiyatında yüzde 10’a kadar, fırtına riski için yüzde 6, sel riski için yüzde 5 prim indirimi yapıldı.

Bitkisel ürün ve köy bazlı kuraklık verim sigortasında uygulanan çift poliçe indirimine yüzde 10 olarak 2024’te de devam edilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Arslan Bulut: Ata tohumu ve hibrit nüfus!

Son yıllarda, tarımda “ata tohumu” kullanmak konusunda bir bilinç...

Tıbbi aromatik bitkiler arazilere değer katıyor

Karabük'te tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan 'Tıbbi...

Maliyeti 13 liraya çıkan simit 10 liraya satılıyor

Ankara’da 10 liraya satılan simidin maliyeti 13.2 liraya ulaştı....

AB tarımında olumsuzluklar ağır basıyor!

AB Komisyonu’nun “2024 Tarım Piyasası Görünümü” raporunda, iklim değişikliği...