Anadolu kahve’de yeni yatırımlar için fırsat barındırıyor

Dünyada petrolden sonra en fazla ticareti yapılan ikinci ürün olan kahve, Türkiye’de tüketim her yıl artan bir grafikle gelişimini sürdürüyor. 2003’te kahve tüketim miktarı yaklaşık 300 gram olurken, bu oran bugün 1.5 kilograma kadar çıkmış durumda. Sektör temsilcileri, Anadolu’nun hala yeni yatırımlar için fırsat barındırdığını belirtiyor.

Türkiye kahve sektörü her yıl artan bir grafik ile gelişim gösteriyor. Artan zincir kahve mağazaları, yeni açılan butik kahveci ve kavurucular sektörün gelişiminde büyük pay alıyorlar. Kahve tüketimindeki artış ithalat rakamlarına da yansıyor.

TÜİK verilerine göre 2023 yılının ilk 10 ayında 0901 GTİP kodlu ‘kahve, kahve kabuk ve kapçıkları, içinde herhangi bir oranda kahve bulunup kahve yerine kullanılan ürünleri’nin ithalatı 362.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. 31.8 milyon dolar da ihracat yapıldı. 2022 yılında ise 374 milyon dolar ithalata karşılık, 36 milyon 466 bin dolar ihracat yapıldı. Kahve ithalatın bu yıl yaklaşık 420 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Ekonomik sıkıntıların olması, kahvenin gastronomi içinde ulaşılır ve tercih sebebi olduğunu kaydeden Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Gastronomi Yazarı ve Kahve Danışmanı Cenk R. Girginol, Türkiye’de şu anda kişi başı kahve tüketimi yaklaşık 1.5 kilograma yaklaştığını söyledi.

Söz konusu tüketim miktarının 2003 yılında 250-300 gram olduğunu ve son 5-6 yılda ciddi büyüme yakaladığını aktaran Girginol, ‘’Yeşil ve çiğ çekirdek ithalatı ve üretiminde son 2-3 yıldır ciddi bir artış yaşanıyor. Birçok dünya firması da çiğ çekirdek satışı ile ilgili Türkiye’de organizasyon kurmaya çalışıyor’’ dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...

Pamuk, düşük taleple bastırılıyor!

ABD’nin açıkladığı gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik belirsizlik küresel piyasalarda...