***Tarımda olduğu gibi zeytincilikte de kadınların önemi büyüktür.
Tarımda, kadın çiftçiler anlatılır. Kadın çiftçiler ile ilgili projelerden bahsedilir.
***Sadece tarımda değil, ülkemizde kadının adı var mı?
Kadınlar tarımda çok çeşitli rollerde çalışmaktadır; Çiftlik yöneticisi, Anne, Vasıfsız işçi, Çoban, Girişimci…
Kırsalda kadınların sorunları çok ancak bu sorunların çözümü için sosyal projeler yok denecek kadar az…
Acaba kentte yaşayan kadınlarımızın sorunları yok mu?
Kentte yaşayan kadınlarımızda aynı sorunları yaşıyorlar.
Tarım sektöründe, kadınlar ve kızlar genellikle en son yemek yiyenlerdir. Dünyada yiyecek kıtlığı yayıldıkça öğünleri ilk kaçıranlar onlar oluyor.
Yeni mahsul zeytin yetiştirme sezonu başladı.
****UNESCO tarafından üç yıl önce ilan edilen Dünya Zeytin Günü her yıl Kasım 26’in Dünya Zeytin Günü olarak kutlanıyor.
***Bu yıl Dünya Zeytin Gününün ana teması kadınlardır. Zeytinyağının büyüleyici dünyasında kadınların hayati rolüne odaklanılıyor. Dünya çapında sektöre yaptığı çok büyük katkı, ebedi olduğu kadar değerlidir.
Kadının hayati rolüne ve yeri doldurulamaz katkısına dikkat çekilmeye çalışılıyor.
Bu yıl zeytinciliğin ve zeytinyağı üretim sektörünün gelişmesine ve Akdeniz Diyeti, sağlık alanında zeytin ve zeytinyağının değerinin desteklenmesine önemli katkılarda bulunan kadınlarımız onurlandırılıyor.
Bu yılki resim, ünlü İtalyan illüstratör ve karikatürist Valerio Marini tarafından fedakar bir şekilde tasarlanmıştır. Bu güzel sanat eseri, kadınların zeytinyağı sektörüne yaptığı önemli katkıyı bir zeytinde romantik bir şekilde yansıtıyor. Kadınları, bu antik ağaçların isimsiz kahramanları ve onların ömür boyu bakıcıları olarak tasvir ediyor.
****Ülkemizde ve uluslararası alanda sadece zeytinyağını değil sofralık zeytini de çok kritik bir kavşakta bulunuyor. Dünya üretiminde büyük düşüş, arz ve talep arasında güçlü bir dengesizlik yaratıyor. Bunun ilk görünür sonucu, üretici fiyatlarında ve
dolayısıyla tüketici fiyatlarında benzeri görülmemiş bir artış oldu.
Ancak hiçbir fiyat artışı, üreticinin üretimin azalması nedeniyle kaybettiği geliri telafi edemezken, kaçınılmaz olarak tüketimin azalmasına ve diğer bitkisel yağların ikamesine yol açmaktadır.