Vahap Munyar: Oğlu ABD’de iken kenevire kafayı taktı, 31 milyon dolar yatırıp 5200 dekara ulaştı

HAZIRGİYİM sektörünün triko tarafında öne çıkan Uğur Balkuv’un büyük oğlu Orhun John Balkuv, 2015 yılında üniversite eğitimi için ABD’ye gitti. Öğrencilik döneminde ABD’de kenevir tarımının öne çıktığını, sapının selüloz ve plastik hammaddesi üretiminde kullanıldığını gördü.

Tatile geldiği dönemlerde konuyu babası Uğur Balkuv’a açtı:

–          Kenevir çok farklı bir tarım ürünü. Sap kısmı selüloz üretimine çok uygun. Ayrıca, plastik hammaddesine de dönüşüyor. Tohum bölümü ilaçtan gıdaya farklı alanlarda kullanılıyor.

Orhun Balkuv, üniversiteyi bitirip Uğur Balkuv Triko’da işe başladığında da kenevir konusunu aklından çıkarmadı. Derken 2020 yılı Mart ayında COVID-19 pandemisi bütün dünyayı sardı. Pandemiyle birlikte karton ambalaj kullanımı patladı. Orhun Balkuv, kenevir konusuna odaklandı:

–          Türkiye’nin selüloz ithalatı 3.5 milyar dolar. Kenevir üretimiyle bu ithalatın önüne geçilebilir.

Orhun Balkuv, Uğur Baluv Triko’da Ar-Ge bölümündeki çalışmalarda kenevirin sap bölümünden tekstilin hammaddesi elyafın elde edilebileceğini anladı. Babası Uğur Balkuv’a bastırdı:

–          Kenevir, bizim sektörümüz için de önemli bir ürün. Triko ürünlerimizi kenevir kaynaklı iplikten yaptığımızda önemli fark yaratırız. Ayrıca, kenevirin doğaya saygılı yönleri çok fazla. İyice araştırıp bu işe girelim.

Orhun Balkuv’un keneviri kafaya taktığı günlerde hükümet bu konuda üretimin önünü açan adımlar attı. 2016 yılında yayınlanan tebliğle kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yılında Çorum’da yaptığı bir konuşmada kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak üzere karar aldıklarını açıkladı. 20 şehir pilot üretim bölgesi olarak belirlendi.

Uğur Balkuv, oğlu Orhun’un ısrarları, hükümetin çerçeveyi yeniden çizmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşvik edici açıklamalarının ardından ilk kenevir denemelerini 2020 yılında Sakarya’da yaptı:

–          Hendek’teki 30-40 dönümlük arazimizi kenevir ekimi için Sakarya Belediyesi’ne bedelsiz tahsis ettik. Ancak, olumlu bir hasada ulaşamadık.

Uğur Balkuv, kenevirde başarı için hem modern tarım-hasat makinelerinin, hem de entegre sanayisinin kurulması gerektiğini fark etti. Oğlu Orhun ile birlikte kenevir üretiminde başarı yakalanmış ülkelere gitti. 2021 yılında Türkiye’de kenevir tarımına izin verilen illeri gezdi:

–          Maalesef pek olumlu tablo yoktu. Kenevir ekenler çok sorun yaşamış, karamsar hava oluşmuştu. Konuyu derinlemesine incelemeye karar verdik.

O günlerde baba-oğul Balkuv’ların yolu Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Selim Aytaç ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi, katma değeri yüksek tarımsal ürünler uzmanı Prof. İbrahim Demirtaş’la kesişti. 3 aylık bir çalışma sonrası karar verildi:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....