Vahap Munyar: Mısırı işleyip 100 farklı ürüne uzandı, ihracatı 250 milyon doları buldu

AİLESİ Darendeli (Malatya) olan, 1935 yılında Osmaniye’de doğan Hacı Nuri Çomu, Ankara Üniversitesi’nden Yüksek Ziraat Mühendisi diplomasını aldıktan sonra çalışma hayatına kayınpederi Mehmet Nuri Sabuncu’nun şirketi Akdeniz İplik Fabrikası’nda atıldı.

Derken 1974 yılında eşi Sunar Çomu’nun adını vererek, “Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikası” ile bugünkü “Sunar Topluluğu”nun temellerini attı. 2 yıl sonra, 1976’da Osmaniye’de un üretimine girdi. 10 yıl kadar Osmaniye’deki un fabrikasıyla bizzat ilgilendi.

1985 yılında Adana’da Sunar Mısır’ı kurdu, pamuk işini bıraktı. 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu oğlu Hüseyin Nuri Çomu, kolları sıvayıp işlerin içine girdi. Hüseyin Nuri Çomu, Sunar Mısır’ı büyütürken babası Hacı Nuri Çomu, tavsiyede bulundu:

–          Bir de yağ fabrikası kurmakta yarar var. Ancak, bu yağ fabrikası tek ürüne bağlı kalmasın, 12 ay çalışabilsin.

Böylece 2006-2007 döneminde ayçiçeği, mısırözü, soya, kanola yağlarını üreten fabrika devreye girdi. Yağ üretimiyle birlikte Sunar Topluluğu 2010 yılında ihracata yönelip, dünyaya açıldı.

11 Ekim 2023 günü Aydın Doğan Vakfı’nın davetiyle Arsuz’a (Hatay) gidince, dönüş öncesi Adana Bölge Temsilcimiz Selçuk Altun’la birlikte Sunar Topluluğu’nun Sunar Mısır Entegre Tesisi’ni gezdik, grubu, ailenin 3’üncü kuşağı, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu’dan dinledik:

–          Bizim aile genelde Boğaziçi mezunu. Annem Ayşe Vildan Çomu, Boğaziçi Ekonomi mezunudur. Ben Endüstri Mühendisliği’ni bitirdim. Kardeşim Ahmet Vefa da Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu.

Mustafa Nuri Çomu, o gün akşam saatlerinde entegre tesisi gezerken mısır ile ilgili şu bilgiyi paylaştı:

–          Mısırdan 4 bini aşkın ürün elde edilebiliyor. Dünyada bunu yapanlar var. Biz 100 dolayında ürün üretiyoruz. Ar-Ge’deki arkadaşlarımız sürekli yeni ve katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Fabrikada ilk uğradığımız üretim bandı mısırdan elde edilen nişastanın granüle dönüştüğü bölüm oldu:

–          Burası “Biyopolimer” tesisi. Bu bölümde “biyobozunur plastik hammaddesi” üretiyoruz. Bu banttan çıkan granülden 180 günde toprakta eriyip kaybolan plastik ürün elde edilebiliyor. Toprakta çözünen market poşetleri bu granülden üretiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

MGM: Havalar soğuyor, kar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), sıcaklıkların ülke genelinde 10-15 derece...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...