Doğada kendiliğinden yetişen yabani zeytin (delice) ağaçları aşılanıp ıslah edilerek ekonomiye kazandırılıyor.
Son dönemde zeytin denildiğinde akla zeytinyağı fiyatları geliyor.
Başta kuraklık olmak üzere iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz hava koşulları tıpkı diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi zeytincilik alanında arz ve fiyt kaynaklı etkilere sahip.
Türkiye ise son yıllarda hem artan zeytin ağacı varlığı hem de ıslah çalışmalarıyla iklim değişikliğine uyum ve mücade noktasında kendine bir strateji geliştirmeye çalışıyor.
Bu kapsamda, Yudum Egemden ve Tohum Derneği’nin, delice olarak bilinen yabani zeytin ağaçlarını, ekonomiye ve çiftçilerin kullanımına kazandırmak için başlattığı “Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi” ikinci yılına girdi.
Geçen sene Manisa’da başlatılan Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi, İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konulardaki katkısı ile yürütülüyor. İlk olarak Manisa’da başlanan projeye bu yıl Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde yapılan aşılamalar ile devam edildi. Proje kapsamında binlerce delice zeytin ağacı aşılanarak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Yudum Egemden ve Tohum Derneği, projeyi önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin zeytin yetiştirilen farklı bölgelerinde de sürdürecek.
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor. Türkiye’deki halihazırda mevcut delice türü ağaçların aşılanarak ekonomiye kazandırılmasının, çiftçimize ve ülkemize en az 60 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.