Mine Ataman: Kınalı kuzulara küpe affı

Gezegeni nasıl koruyacağız, insan türünün miadı doldu mu? Aklımızda akıl almaz sorularla Anadolu’yu arşınladıkça, gördüğümüz manzaralar ve işittiğimiz tınılar umutlarımızı yeşertse de, kırsalı kalkındırmaya katkı amaçlı yatırımlar, harama tamahkârların elinde harap bitap.

İyi niyetlerle desteklenen projelerin bir kısmı atıl. Son teknoloji ahırlarda kınalı kuzular yerine yeller eserken, gerçek üreticiler derme çatma ahırlarda hayvan beslemeye çalışıyor. Köylülerin önerisi, atıl durumdaki ahırların STK’lara ve köylüye uygun fiyattan kiralanması.

Yüz binlerce hayvan yayla dönüşünde.  Küpesini kaybedenler ya da  çeşitli sebeplerle 45 gün içinde küpesi takılamayan hayvanlarla ilgili güzel havadisler var. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen’in saha ziyaretlerinde üreticilerin gündeme taşıdığı konu çözüme kavuşturuldu.

Sebebi her ne olursa olsun yasal süresinde kayıt altına alınmayan, küpe takılamayan 50 kadar ildeki, her yaştaki hayvanlara gerekli sağlık kontrolleri yapılıp aşıları tamamlanarak küpe takılacak, herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak. COVİD, şap hastalığı ve genel iş yükü gibi sebeplerle küpesi takılamayan hayvanlara küpe kararı üreticiyi sevindirdi.

Küpe hayvanların kimliği, pasaportu, hayvan sayısındaki değişim, alım satım, hastalık gibi tüm süreçlerin  izlenebilirliği sağlanıyor. Üreticilere göre daha kaliteli küpeler kullanılmalı, hayvanlar otlarken küpeleri düşebiliyor. Küpesiz hayvanların satışı, hastalık takibi hem üreticiyi mağdur ediyor hem de veteriner hekimleri zor durumda bırakıyor.

Çip takılmasını öneren çiftçileri dinlerken; eski Tarım ve Orman Bakanlarından birinin “fikri bana ait” “büyükbaş hayvanların kulağına cep telefonu altyapısı olan küpeler takılacak, küpeler veterinerlere 2-3 günde bir hayvan vücut ısısı, kızgınlık dönemi ve yeriyle ilgili bilgileri SMS atacak” diyerek anlattığı proje aklıma geldi, o da atıl.

Türkiye’nin ilk Veteriner Yol Kontrol Denetim İstasyonu’nun Erzurum’da açılmasıyla hayvan hastalıklarını önleme konusunda önemli bir adım atıldı. Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla 17’ncisi düzenlenen Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...