Amerikan Tarım Bakanlığı, Türkiye’nin ağaç yemişleri raporunu yayınladı

Amerikan Tarım Bakanlığı, Türkiye’nin ağaç yemişleri raporunu yayınladı. Rapora göre Antep fıstığı üretimi düşecek, badem üretimi artacak.

“Yok yılı” 2023/24 pazarlama yılında Türkiye’nin fıstık üretimini daha da düşürecek. Badem ve ceviz üretiminin biraz daha yüksek olacağı tahmin ediliyor ancak fındık üretiminin düşmesi bekleniyor. Yerli üretimi artmaya devam edecek olsa da, sürekli yükselen tüketici talebini karşılamak için Türkiye’nin 2023/24 yılında büyük miktarda badem ve ceviz ithal etmesi bekleniyor.

Antep fıstığı

Üretim döngüsünde “yok yılı” olarak kabul edilmesine rağmen, 2023/24 pazarlama yılında Türkiye fıstık üretiminin 160 bin tona ulaşması öngörülüyor. Bunun nedeninin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artışla, mevcut pazarlama yılının başında tahmini 58 milyon meyve veren fıstık ağacı sayısıyla birlikte, meyve veren fıstık ağaçlarının sayısındaki artış olduğu ifade ediliyor. Antep fıstığı üreten bölgelerde deprem, sel, don ve dolu gibi olumsuz olaylar meydana geldiği, ancak bunların toplam üretim üzerindeki genel etkisi minimum düzeyde olduğu raporda yer alıyor. Çiftçilerin verimi artırmak için yaşlı ağaçları daha genç ağaçlarla değiştiriyor. Antep fıstığı ağacı iki yılda bir meyve veriyor. Bu yıllar halk arasında “var yılı” ve “yok yılı” olarak adlandırılıyor.

 

Badem

2023/24 pazarlama yılı için badem üretiminin, badem taşıyan ağaçların sayısındaki artışa bağlı olarak 24 bin tona çıkacağı tahmin ediliyor. Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremler badem üretimini önemli ölçüde etkilemese de sonraki aylarda yaşanan şiddetli yağmur, sel, don ve dolu olayları belirli bölgelerde olumsuz etkiler yarattı. Badem yetiştiricilerinin ürünleri için daha yüksek alım fiyatları istenmesini beklediği de raporda yer alıyor.

Ceviz

Kuraklıklara, aşırı yağışlara ve olumsuz hava koşullarına rağmen istikrarlı üretimle 2022/23 pazarlama yılı için ceviz üretiminin 69 bin tona ulaşması bekleniyor. Hükümet ticari ceviz üretimini çeşitli programlarla destekliyor ancak yerli üretim hala tüketici talebini karşılamakta zorlanıyor. Standart ceviz çeşitlerinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bunlar arasında en yaygın olanının Chandler tipi olduğu belirtiliyor.

Fındık

2023/24 sezonunda fındık üretiminin 600 bin tondan daha düşük olacağı öngörülüyor. Piyasa kaynakları ilk tahminlerin fazla iyimser olduğunu ifade ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık için açıkladığı resmi alım fiyatlarının artan piyasa fiyatları nedeniyle üreticilere cazip gelmediği ifade ediliyor. İtalya Türkiye’nin yıllık fındık ihracatının yaklaşık üçte birini satın alıyor.

Üretim, tüketim, ihracat gibi detaylı verileri içeren rapora bu bağlantıdan ulaşılabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...