Çayda kuraklığın ve iktidarın yanlış politikalarının etkisiyle rekolte düşüşü görünüyor. Araştırmacı Genç, rekolte kaybının eksik ve yanlış tartışıldığına dikkat çekerek “Ekolojik yıkım görmezden geliniyor” dedi.
İklim krizine bağlı kuraklık ve iktidarın yanlış politikalarının etkisiyle bu yıl çay üretiminde ciddi rekolte kayıpları yaşandı. Bölgede 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile geçimini yaş çay üretimi yaparak sağlıyor. Bölgenin tek ürüne bağımlı olması ve diğer geçim kaynaklarının yok edilmesi, tarımla uğraşan nüfusun hızla azalması, çayda özelleştirme politikaları ile üreticilerin yalnız bırakılması çay tarımını sürdürülebilir olmaktan uzaklaştırıyor. Buna iklim krizi de eklendiğinden sorun daha da büyüdü. 2021’de Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun’da 860 bin tonun üzerinde olan yaş çay alımı, geçen yıl 583 bin tona kadar geriledi. Hasat ve alımların sürdüğü üçüncü sürgün döneminde üreticiler, yaklaşık 520 bin ton yaş çayı teslim etti.
Küresel ısınmanın etkileri bölgede görülmeye başlarken Araştırmacı Fatma Genç, iklim krizinin etkilerine dair bölgesel projeksiyonları ele alan çalışmaların yapılmadığına dikkat çekti. Bu nedenle iklim krizinin ürün bazındaki etkisine dair bilimsel verilerin bilginin olmadığını kaydeden Genç, yağış miktarındaki değişimin çay tarımına yansımaları ile ilgili Hindistan ve Çin’de yapılan araştırmaların göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Genç, şunları kaydetti: