Necla Dalan: Tarımda edindiği tecrübeyi Azerbaycan’a taşıdı, sıra Kongo’da

Albayrak Grubu, 2018 yılında özelleştirmeden Erzurum ve Erzincan’da iki şeker fabrikasını aldı. Sukkar Şeker çatısı altında bu şeker fabrikalarındaki üretimle bölgede şeker pancarı tarımı yapan çiftçilerin destekçisi oldu. Aynı yıl kurulan Mezra Ziraat de şeker fabrikalarının hammadde eksikliğini gidermek için Erzurum başta olmak üzere tarıma elverişli araziler kiralayarak pancar ekimi yapmak, modern tarım uygulamaları ve tarım aletleriyle bölge çiftçisini tanıştırıp onlara bu konuda önderlik yapmak hedeflendi.

Şirket traktör, sulama, söküm ve yükleme makineleri gibi alanlarda toplam 160 milyon TL’lik yatırım yaptı. Ekim için araziler kiraladı. Mezra Ziraat kurulduğunda bölgede 95-100 bin dekar olan ekim alanı 125 bin dekara çıktı. Birim dekardan alınan verim 2,7 tondan 4,5 tona yükseldi. İşsizlik yüzünden yaşanan genç nüfus göçü önemli ölçüde azalırken şirket hayvancılık alanına da el attı ve Erzurum’un en büyük hayvan çiftliği olan Bayram Ağa Çiftliği’ni satın aldı. Hayvancılıkta ciddi büyüme hedefleri konurken şirket yurt dışına da açıldı. Azerbaycan’da şeker pancarı ve buğday tarımı için çalışmalar başlarken Kongo’da tarım planları yapılıyor. Bir diğer yeni proje de jeotermal sera olacak.

Makine ve ekipmana 160 milyon TL’lik yatırım yapıldı

Mezra Ziraat’in Genel Müdürü Eyüp Demir ile Türkiye ve yurtdışındaki çalışmalarını ve geleceğe dönük planlarını konuştuk. Bölgede şeker pancarı üretimini ve verimini artırmak için ciddi yatırım yaptıklarını belirten Demir, bu süreci şöyle anlattı: “İlk yıl baktık yeterli şeker pancarı üretilmiyor. Erzurum’da 80 köy muhtarı ile toplantı yaptık, neden şeker pancarı ekmediklerini sorduk. Tüm 16 sebep belirledik. En önemli nedenlerden biri genç nüfusun göç etmesiydi. Yaşlılar da pancar tarımı zor diye buğday ve diğer bitkilere yönelmişti. İkincisi; pancar tarımı çok meşakkatli olması ve yeterli makineleşmenin sağlanamamasıydı. Biz şeker pancarı ekimini gösterelim ve çiftçiye örnek olalım, bölgeyi modern makineler ve sulama sistemleriyle tanıştıralım dedik. Bu çerçevede makine ve ekipmana 160 milyon TL yatırım yaptık. Bizden önce yağmurlama sulama yöntemi 200 dekarda vardı, bizden sonra 25 bin dekarı buldu. Pancarda söküm zordur. Erzurum altı sıra söküm makineleriyle bizimle tanıştı. Bizim çalışmalarımızla kapasite boşluğu yüzde 20’lere kadar geriledi. 2018 yılında 4 bin dekarla başlayan hikâye, bu yıl 15 bin dekarlara ulaştı.” Yurt dışına açıldıklarına değinen Demir, Azerbaycan’dan davet aldıklarını, buğday ve şeker pancarı tarımına başlayacaklarını vurguladı. Demir, “Kongo’da da tarıma başlamak için planlarımız var” dedi. Üç ay önce Erzincan’da atıl bir yem ve un fabrikası aldıklarını sözlerine ekleyen Demir, burayı da aktif hale getireceklerini vurguladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Fiyatlar yüksek emek değersiz ürünler hileli

İrfan Donat 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, tarımda verdiği...

17 Ekim listesi: Sağlığı tehlikeye düşürecek peynirler

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘natamisin tespiti’ nedeniyle sağlığı tehlikeye...

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...