Ozan Gündoğdu: Erkekler fabrikaya, kadınlar tarlaya

Emek mücadelesi sanayiden tarıma sıçrıyor ve başı kadınlar çekiyor. Direnenlerin kadın olması tesadüf mü? Değil elbette… Mülkiyet rejimi değiştiğinde erkekler fabrikalara sürüldü, kadınlar ise tarım işçisine dönüştü.

Aktüel siyaseti takip etmek gazetecilerin görevi ama halk kesimleri için “siyaset” artık cazibesini kaybetmiş durumda. CHP’nin İYİP’ten, İYİP’in MHP’den, MHP’nin AKP’den farkları nüans düzeyinde. Politik sayılanın birbiriyle aynılaşarak apolitikleştiği bu dönemde apolitik sayılan da politikleşmeyi bekliyor.

Politik sayılan, İzmir’de kongrede kavga ediyor, sosyal medyada Yılmaz Güney’i tartışıyor, İstanbul’da yürüyen merdiveni kimin sabote ettiğini keşfetmeye çalışıyor. Politikayı takip eden halk kesimleri esaslı konuları tartışmak yerine, incir çekirdeğini doldurmayacak konular etrafında didişiyor. Kılıçdaroğlu kalsın mı, gitsin mi? Gitmesin diyen haindir, gitsin diyen hırsızdır. Akşener haklı mı, haksız mı? Haklı diyen Erdoğancıdır, haksız diyen Kılıçdaroğlucudur…

Hemen hemen birbirinin aynısı haline gelmiş siyasi partilerin taraftarları en çok ses çıkaranın kazanacağı zannedilen bir oyunda didişip duruyor.

Bu esnada apolitik olduğu zannedildiği için politik tartışmaların ilgisini çekmeyen bir direniş, Ege’nin İncisi İzmir’de, Bergama’dan adeta bir güneş gibi yükseliyor. Bayburt Grup’a ait tarım şirketi Agrobay’da, kadın işçiler sendikalaşmaya çalışıyor. Politik olanın ilgisini çekmiyor diye veya Agrobay işçilerinin hangi partiyi tuttuğu belli değil diye bu mücadele apolitik sayılmasın. “Politik didişmelerden” çok daha sahici bir politik mücadele onlarınki…

Agrobay direnişi, imalat sanayisindeki diğer direnişlere büyük ölçüde benziyor. Önce çalışma şartlarından şikayet eden işçiler, sendikalaşıyor ve sonra sendikalaşan işçiler işten atılıyor. Bu, Erdoğan düzenindeki çalışma rejiminde birbirinin kopyası onlarca direnişin anatomisini oluşturuyor. Peki farklı olan ne? İlk dikkat çeken direnenlerin kadın olması. Kadınlar toplumsal muhalefetin kent-çevre hakkı ve toplumsal cinsiyet mücadelesinde ön saflarda olurdu. İstisnaları olmakla birlikte emek mücadelesi büyük ölçüde erkeklerle yürürdü. Fakat Agrobay, emek mücadelesindeki kadınların tarım gibi zorlu bir alandaki kararlılıklarını ortaya koydu. Direniş bugün itibariyle 28’inci gününde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zeytin üreticisi sıkıntılı! Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulamıyorlar

Aydınlı zeytin üreticileri çalışacak eleman bulamamaktan şikayetçi. "Günlük 3...

Gıdada tufan yaşanacak

Harcamalarda meyve ve sebze yüzde 30.4 payla süt ürünlerini...

AFAD’dan 13 kente ‘turuncu’, 25 kente ‘sarı’ uyarı

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Meteoroloji Genel...

Palamuda veda zamanı: Çinekop ve hamsi tezgâhlarda yerini aldı…

Bu hafta Bandırma’da en bol bulunan balık türleri arasında...