Doktorlar sebze ve meyve reçetesi de yazacak

Bilim insanları ilaç yanında sebze ve meyveler için de reçete yazılmasının bu gıdaların tüketimini artırarak hastaların ve risk altındaki bireylerin genel sağlığının düzelmesine yardımcı olduğunu açıkladı.

Amerikan Kalp Derneği’nin hakemli bir dergisi olan Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes’da yayınlanan bir çalışma, reçeteli sebze ve meyve programlarının bu gıdaların tüketiminin artmasını sağlayabileceği ve bunun da kardiyovasküler hastalık riski taşıyan bireyler için iyi sağlık sonuçları ortaya koyabileceğini gösterdi.

Reçeteli sebze ve meyve programı doktorların ilaçların yanı sıra bu gıdaları reçete olarak yazmasına olanak tanıyor, katılımcılara marketlerde ücretsiz veya indirimli sebze ve meyveye erişmeleri amacıyla elektronik kartlar veya kuponlar verilmesi yoluyla uygulanıyor.

Hastalar reçeteli sebze ve meyvelere bedavaya erişebiliyor

Çalışmada ABD genelinde uygulanan dokuz reçeteli sebze ve meyve programından elde edilen veriler analiz edilerek 3.800’den fazla katılımcıdan gelen bilgiler bir araya getirildi. Bulgular bu tür programların sağlıkta önemli iyileşmeler sağlayabileceğini gösterdi. Bilim insanları reçete uygulaması ile günlük meyve ve sebze tüketiminde bir artış olduğunu, bunun yanında yetişkinlerin alt ve üst tansiyon değerlerinde düşüş görüldüğünü bildirdi.

 

Diyabetli bireylerde hemoglobin A1c (HbA1c) düzeyleriyle ölçülen kan şekeri düzeylerinde düşüş görüldü. Ek olarak vücut kitle indeksi değerleri obez yetişkinlerde düşüş gösterdi ve bu kişilerde genel sağlık durumu iyileşti. Katılımcıların gıda güvencesinden yoksunluk şikayeti de azaldı.

Risk altındaki bireylerde kan değerleri tümüyle iyileşti

Reçeteli sebze ve meyve programları, kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklarda büyük payı bulunan yetersiz beslenme ve gıda güvencesinden yoksunluk sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlıyor. Çalışmanın sonuçları, bu programların risk altındaki bireylerin sağlık durumlarını iyileştirmede değerli bir araç olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Ancak çalışmada kontrol grubunun olmayışı ve verilerdeki eksiklikler gibi sınırlamalar bu tür programların faydalarını daha iyi anlamak için potansiyel olarak randomize kontrollü çalışmalar yoluyla daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Amerikan Kalp Derneği’nin Rockefeller Vakfı ile işbirliği içinde kurulan Food Is Medicine (Gıda İlaçtır) Girişimi, kronik hastalıkları önlemek ve yönetmek için hastalara sağlıklı gıdalar içeren doktor reçeteleri yazılmasını sağlamaya odaklanıyor. Girişim, refahın desteklenmesinde ve kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde beslenmenin rolünü ön plana çıkarıyor. Çalışmanın sonuçlarına bu bağlantıdan erişilebiliyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...