Burcu Kösem: Uluslararası siyasetten iklim krizine: Bir kaza motifinin düşündürdükleri

Küresel ısınma ile öne çıkan emtia tarımsal gıda olmuş durumda. Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber en çok konuştuğumuz gıda hammaddesi ise tahıl…

Bazı küçük tesadüfler vardır, kendimizi bir anda iyi hissettirir bazen de tesadüf gibi gözüken ancak aynı bahtsızlığın tekrar ettiği durumlar yaşanır ki; işte o da arka planda çok daha büyük bir sahnenin varlığına delalettir…

Geçen hafta yaşadığımız TMO silo patlaması işte o büyük sahnenin varlığını sorgulattı hepimize. Talihsiz kazayı çoğumuz basın yayın organlarından takip ettik ve gerek yaşamını yitiren canlar için gerekse de yaralılar için üzüntü duyduk.

Ancak bu olay bağımsız ve nadir görülen bir kaza gibi görünüyor olsa da; benzerinin bir iki gün sonra Fransa’nın La Rochelle limanında yaşanmış olması ister ister istemez bir sabotaj ihtimalini düşündürdü. Üstüne üstlük kazada zarar görenin tahıl olması ve Rusya-Ukrayna savaşından bugüne yaşananlar, bu konunun bir kriz oluşturacak kadar hassas ve çok boyutlu olmasını da beraberinde getirdi.

Yakın tarihe şöyle bir bakalım: Karşımıza öyle krizler çıkıyor ki; bunların adı çoğunlukla bir ya da birkaç enerji emtiası ile birlikte anılıyor. Örneğin Avrupa Birliği’nin arkasındaki ekonomik güç kömür iken, sonraları yaşanan küresel ekonomik krizlerde bu emtia petrol olmuştu.

Günümüze gelindiğinde ise küresel ısınma ve yoğun göç dalgası ile öne çıkan emtia tarımsal gıda olmuş durumda. Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber en çok konuştuğumuz gıda hammaddesi ise tahıl…

Rusya’nın talepleri karşılanmıyor

Toparlayacak olursam, günümüzde hem enerji hem de gıda, arz krizi yaratma potansiyeli oldukça yüksek olan konuların başında geliyor… Konumuzun ana gündemi olan tahıl konusundaki güncel gelişmeleri irdeleyecek olursam: Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce Rusya ve Ukrayna savaşı sonucunda meydana gelen gıda krizine çözüm bulmak adına 22 Temmuz 2022’de Türkiye ve BM’nin ortak girişimiyle İstanbul’da Rusya’yla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. Ardından geçen süre zarfında anlaşma 17 Temmuz 2023’e kadar ağırlıklı olarak Türkiye’nin ara buluculuğuyla uzatıldı. Ancak anlaşma bu defa tıkanmış gözüküyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...