Özge Güneş: Tarımda üretim izni köylülüğü bitirir

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı” geçtiğimiz günlerde görüşe açıldı. Yönetmelik taslağı, bir senedir hazırlanmakta olan ve tarımda sömürü planı olarak nitelediğimiz tarımsal üretimi ve kırsal alanı emek sömürüsü ve sermaye yanlısı biçimde düzenleme yönündeki yapısal dönüşüm planının bir uzantısı.

Hatırlatmak gerekirse söz ettiğim sürecin en önemli adımı “Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” idi. Teklif mart ayında TBMM’de komisyona gelmiş ve ardından çoğu muhalefetten oluşan 264 vekilin katılmadığı bir oylamada 242 oy ile kabul edilmişti. Teklifin önerdiği değişiklikler arasında çiftçiler için yeni bir kayıt sistemi oluşturulması, üretim için izin alma zorunluluğu, istenilen ürünü ekmeyene yönelik cezai yaptırımlar, ekilmeyen toprakların Bakanlıkça kiraya verilmesi türünden esasen şirketlerin üretim modeli olan sözleşmeli üretimi dayatmaya yönelik adımlar bulunuyordu.

***

Değişiklerin kabul edilerek yasalaşmasıyla bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünlerinde izinsiz üretime son verildi. İşte geçtiğimiz hafta yayımlanan yönetmelik taslağı da bu planlamanın ve izin mekanizmasının nasıl işleyeceğini tarif ediyor. “Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının” üretimi için çiftçilerin Bakanlıktan izin alması sürecine ilişkin karar mekanizması ile kıstasların nelerden oluşacağını ifade ediyor.

Taslağa göre üretim planlaması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da dâhil olduğu bir “Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu” oluşturulacak. Kurul üretilecek ürün ve ürün grupları ile miktarına karar verecek. İhtiyaç duyulması halinde üniversiteler, STK’ler ve özel sektör de kurula temsilci olarak yer alabilecek. Taslağa göre Kurul’un gıda güvencesi ve güvenliği, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesisi gibi görevleri var.

Henüz yönetmelik taslağı hazırlanmadan önce planlamanın, bu gibi gerekçelerle ilişkisinin temelsiz olduğu görünüyordu. Zira üreticilerle, köylüleri ve küçük çiftçileri içeren bir karar mekanizması kurulmayacağı belliydi. “Üretim planlaması”nda çiftçiyi düşen ise sistemine kayıt olmak, belirlenen takvim doğrultusunda başvuru yapmak ve sonucu beklemek. Yani yönetmelik çiftçileri olabildiğince edilgenleştiren bir pozisyona sıkıştırıyor. Hatta itaatsizlik yapan çiftçiyi de cezalandırmayı vaat ediyor. Meclis’te kabul edilen teklifin diğer maddeleriyle birlikte düşünürsek Bakanlığın belirlediği ürün ve ürün gruplarında izin almadan ekim yapan çiftçiler önce yazılı uyarılacak, ardından 5 yıl süreyle tarımsal desteklemelerden men cezası alabilecekler. Yine devam ederlerse de elde ettikleri yıllık brüt hasılanın yüzde birinden beşine kadar idari para cezası alabilecekler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...