BAT Türkiye, Bulgaristan ve KKTC Genel Müdürü Alper Yüce ile BAT Türkiye, Bulgaristan ve KKTC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven davet etti, bir grup meslektaşımla birlikte Samsun’a gittik.
British American Tobacco’nun (BAT) Samsun’daki fabrikasında Fabrika Direktörü İlker Öğretir, BAT Türkiye Resmi İlişkiler Müdürü Can Özbek, Üretim Müdürü Egemen Seven, İnsan Kaynakları Müdürü Emre Oğuz, Finans Müdürü Şüheyda Levent, Teknoloji Müdürü Onur Atasayar, Bölge Mühendislik Müdürü Onur Kaçan, Üretim Mühendisliği Müdürü Fatih Güner, Bölge Kalite Müdürü Zeynep Aşar ve IWS Müdürü Şule Yıldız ile buluştuk. İlker Öğretir ve Can Özbek’in sunumunu izledik, sohbet ettik, fabrikayı gezdik.
BAT Samsun Fabrikası Direktörü İlker Öğretir, 520 dönüm alanda, 136 dönüm kapalı alana sahip fabrikanın, grubun en ileri teknolojiye sahip, en yeşil üretim tesislerinden biri olduğunu belirtti:
- Burada yılda 75 milyar dal filtre üretilebiliyor. Yıllık 60 milyar dal sigara üretme kapasitemiz var. Bu fabrikada en yüksek 46 milyar dal üretime ulaştığımız oldu. Rekor yılımız 2015’ti. Bu yılki üretim 36.5 milyar dal olacak.
Alper Yüce araya girip Türkiye’deki tüketim ile ilgili bilgileri anımsattı:
- Türkiye’de yıllık toplam 110 milyar dal sigara tüketiliyor. Ayrıca, 30 milyar dal da kaçak ve kayıt dışı sigara tüketimi söz konusu oluyor.
İlker Öğretir, 162 farklı ürünün üretildiği BAT Samsun fabrikasının Avrupa’nın ihracat merkezleri arasında yer aldığını kaydetti:
- Samsun’dan dünyanın farklı coğrafyalarına işlenmiş tütün ürünleri, filtre ve kıyılmış tütün ihraç ediyoruz. Yani, Avrupa’da şampiyon konumunda olan fabrikayız.
Kıyılmış tütün ihracatının kilo başına 10 dolar gelir sağladığının altını çizdi:
- Burada ısıtılan sigaralar için de tütün üretiyoruz. Bu konuda yıllık 7 bin ton kapasitemiz var. Isıtılan sigara tütünün kilo başına ihracat geliri 15 doları buluyor.
Isıtılan sigara üretimini sadece ihracata dönük yapma konusunda talep ve beklentileri olduğunu anımsayıp sorduk:
- Eğer hükümet ihracata ısıtılan sigara üretimini ihracat kaydıyla serbest bırakırsa, ne zaman üretime başlayabileceksiniz?
Alper Yüce ve İlker Öğretir birlikte yanıtladı:
- 6 ay-1 yıl içinde üretime başlayabiliriz.
Murat Güven, araya girip bir kez daha altını çizdi:
- Isıtılan sigara üretimini tümüyle ihracat hedefli talep ettik, ediyoruz.
Alper Yüce, Rusya-Ukrayna savaşına işaret etti:
- Rusya’daki ısıtılan sigara üretiminin oradan taşınması gündemdeyken Samsun’a çekmek istedik. Hükümet ikna olmadı. O yatırım Macaristan’a gitti. Biz yine de umudumuzu koruyoruz.
Sigarayı ısıtan cihazın üretiminin genellikle Çin’de gerçekleştiğini bildirdi:
- Gerekirse cihaz üretiminin Türkiye’de de gerçekleşmesi gündeme getirilebilir.
İlker Öğretir, ısıtılan sigara üretiminin yaratacağı ihracat potansiyeli üzerinde durdu: