Yeni araştırmaya göre, orman yangınlarından çıkan duman parçacıkları 4.000 ila 9.000 adet erken ölüme neden olabilir.
Cornell Üniversitesi’nde inşaat ve çevre mühendisliği profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarlarından Oliver Gao, “Havamızı kirleten otomobil egzoz borularını ve fabrika emisyonlarını düşünüyoruz. Ancak orman yangınları gibi doğal kaynaklardan kaynaklanan hava kirliliğini mutlaka düşünmüyoruz.” diyor.
Gao, ” İklim değişikliği, daha fazla fırtına ve kasırga gibi aşırı hava olaylarına yol açıyor, ancak aynı zamanda daha fazla orman yangınına da yol açabilir. Haziran ayı başındaki orman yangınları, yüzlerce kilometre ötedeki uzak şehirlerde insan sağlığını etkiliyor.” diyor.
Orman yangınları, solunabilir organik bileşikler, aerosoller ve 2,5 mikron veya daha küçük metallerden oluşan PM2.5 adı verilen ve akciğerlere ve kan dolaşımına girebilen insan saçından önemli ölçüde daha küçük olan ince parçacıklı madde salar.
Araştırmacılar, mevcut güncellenmiş modelleri için 2012’den 2014’e kadar toplanan uydu orman yangını emisyonu ve hava kalitesi (PM2.5) verilerini kullandılar ve orman yangınlarından çıkan dumanın insan sağlığını ve ekonomileri nasıl etkileyebileceğini değerlendirdiler.
Ekonomik kayıplar da azımsanmayacak kadar!
Araştırmaya göre yangın kaynaklarının yakınında bulunan büyükşehir bölgeleri büyük olasılıkla büyük bir sağlık yükü ve buna bağlı olarak ekonomik kayıp yaşayacak.
Modelde araştırmacılar, yakın zamanda Haziran ayı başlarında orman yangınından etkilenen New York City metropol bölgesinin benzer olaylardan kaynaklanan 86 erken ölümle sonuçlanacağını ve buna bağlı ekonomik maliyetin 780 milyon dolar olacağını tahmin ediyor.
Kaliforniya, Florida, Teksas, Georgia, Alabama ve Kuzey Karolina, dumanın dağıttığı partikül madde hacmi nedeniyle muhtemelen erken ölümlerin en fazla olduğu eyaletler olacak.
Gao, ormanları azaltmak için planlanan etkinlikler gibi yasa ve düzenlemelerin orman yangınlarının zararlı etkilerini azaltabileceğini ve hafifletebileceğini söyledi.