2024 yılının hububat ihracat hacmi: 11,9 milyar dolar

Temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 2024 yılı toplam ihracatı 11,9 milyar dolara ulaştı. Toplam hububat ihracatının 13,5 milyon ton olarak gerçekleştiği dönemde, kilo başına ortalama ihracat fiyatı yüzde 3,5 artışla 0,88 dolar oldu. TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu 2024’ü değerlendirdi, 2025 öngörülerini paylaştı.

2024 yılını değerlendiren TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, hububat ihracatının 2,1 milyar doları geçtiği Irak’ın sektörün en büyük pazarı olduğunu belirtti. Irak’ı, 651,6 milyon dolar ile ABD, 517,5 milyon dolar ile Suriye takip etti. Bu yıl hububat ihracatında yüzde 16,7 artış sağlanan Almanya, dördüncü sıradaki Cezayir’in arkasında yer aldı.

Buğday ithalat yasağı 2025’te esneyecek mi?

Tiryakioğlu, yaz aylarında katı şekilde uygulanan, 15 Ekim 2024 itibarıyla da yüzde 15 kota ile gevşetilen buğday ithalat yasağının, un ihracatını geri çektiğini belirtti ve ekledi:. “Yurt içinde kişi başına ortalama 250 kilo buğday üretebilen, son 11 yıldır buğday unu ihracatında dünya liderlerini elinde bulunduran bir ülke olarak uyguladığımız kısıtlamalar, küresel piyasalarda buğdayın daha da ucuzlamasına neden oldu. Yakın dönemde Tarım ve Orman Bakanlığımıza bu alandaki talep ve ihtiyaçları arz ettik, 2025 yılında esnemenin genişlemesini bekliyoruz. Bu yıl sektörümüzün yüzde 7 düzeyinde bir artışla 12,5 milyar doların üzerinde ihracat yaparak, yeni bir rekora imza atacağına inanıyoruz.”

“Rusya-Ukrayna savaşının sonlanması ticareti olumlu etkileyebilir”

Karadeniz bölgesindeki tahıl üretimi gelişmelerine de değinen Tiryakioğlu şunları ifade etti: “ABD’de Başkan Trump’ın göreve gelmesiyle Rusya-Ukrayna savaşı sona ererse, Karadeniz ve Azak Denizi’nde bulunan Odessa, Mariupol ve Sivastopol gibi önemli limanlar yeniden faal hale gelecek. Savaş döneminde alternatif rotalara kayan bu bölgedeki ürünlerin ticaretinde, gözler yeniden ülkemize çevrilecektir. Türkiye artan lojistik yatırımları, Orta Doğu ve Afrika ile ticaretteki merkezi konumuyla bölgesel ticarette daha da öne çıkacaktır. AB ve ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının savaş koşullarına bağlı olarak gevşemeye başladığı durumda, bu ülkedeki talebe en hızlı yanıt verenlerden biri olacağımızı düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl Rusya’da başlayan bulgur tanıtım projemiz devam ediyor, iletişim alanında yaptığımız yatırımların geri dönüşünün yüksek olacağına inanıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

SGK’dan ‘yemek kartıyla market alışverişi’ açıklaması

Milyonlarca çalışanın market alışverişinde de kullandığı yemek kartlarına ilişkin...

Fahiş fiyat ve stokçulukla topyekün mücadele! Şikayet kanalları artırıldı

Yenı yılla birlikte maaşlardaki artış, tüm kalemlere zam olarak...

Çiğdem Toker: Açlığa ve hastalığa mahkûm eden “program”

Her makroekonomik verinin ardından, programın “çalıştığını” anlatan Hazine ve...

Diken peş peşe gündeme getirdi: Bakanlıktan pestisitlere ‘AB standardı’

Tarım ve Orman Bakanlığı, Diken’in gündeme taşıdığı pestisit kalıntılı gıdalar...